Za srpski sud ubistvo 27 Roma nije ratni zločin 1

… drastično će uticati na praksu sudova kada je reč dokazivanju saizvršilaštva u zločinima, ocenjeno je juče na konferenciji Fonda za humanitarno pravo (FHP).

Kako je istaknuto, pred Tužilaštvo za ratne zločine biće postavljeni gotovo nemogući uslovi koje mora da ispuni prilikom procesuiranja kompleksnih slučajeva ratnih zločina. Ivana Žanić, koordinatorka pravnog tima FHP-a, istakla je da će ova presuda Apelacionog suda uticati na postupke koji su trenutno u toku, poput suđenja za zločine u Lovasu ili Srebrenci, naglašavajući da FHP sada nije siguran da će ti postupci biti završeni osuđujućim presudama.

Ona je podsetila prisutne da se zločin u Skočiću vezuje za četu „Simini četnici“, koja je brojala oko 40-ak pripadnika, i koja je delovala na području opštine Zvornik. Na njenom čelu je bio Simo Bogdanović. Suđeno je i njegovom sinu Damiru. „Simini četnici su 12. jula 1992. došli u Skočić. Prvo su srušili džamiju, da bi potom ušli u jedno dvorište gde su se nalazili Rommi. Opljačkali su ih, tukli, a jednog civila su ubili, dok su tri žene silovali. Zatim su 27 romskih civila, kao i tri žene kamionom prevezli do Malešića, u kome su te tri žene ostavili, te nastavili put do Hamzića. Tu su streljali 27 Roma, ubadali ih noževima i ubacivali u jamu u koju su potom bacili bombu“, rekla je Žanić.

Kako je dodala, „Simini četnici“ su se vratili u Malešić gde su narednih nekoliko meseci silovali, seksualno ponižavali i mučili tri Romkinje. FHP je još 2008. podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu, koje je tek 2010. podiglo prvu optužnicu. Iako je prvostepena presuda bila osuđujuća, Apelacioni sud je ukida, da bi 2015. svi optuženi bili oslobođeni. Ta presuda je pre nekoliko dana potvrđena, s tim što je u odnosu na optužene Zorana Alića, Zorana Đurđevića i Tomislava Gavrića presuda preinačena, te su oni osuđeni zbog nečovečnog postupanja, narušavanja telesnog integriteta, seksualnog ponižavanja i silovanja zaštićenih svedokinja.

– Za srpski sud ubistvo 27 Roma, od kojih je bilo devetoro bilo dece i jedna trudnica, nije ratni zločin, istakla je Žanić. Ona je dodala da je jedina pozitivna stvar to što su trojica ipak osuđena za seksualno zlostavljanje.

– Dve zaštićene svedokinje su tada imale samo 13, odnosno 15 godina. Bile su svakodnevno silovane, seksualno ponižavane. Terali su ih da goli šetaju po stolovima, da dve gledaju kako siluju treću, navela je Žanić.

Zijo Ribić, koji je kao osmogodišnjak preživeo streljanje Roma u Hamzićima, kada su mu ubijeni roditelji – majka mu je bila trudna – šest sestara i brat, rekao je da je ostao bez komentara na odluku Apelacionog suda, po kojoj, prema njegovom mišljenju, srpsko pravosuđe Rome ne tretira kao ljude. Marina Kljaić iz FHP, punomoćnica oštećenog Zije Ribića, istakla je da je očigledno da „Simini četnici“ nisu hteli da se sazna za zločin u Skočiću, te da je evidentno da je cela jedinica delovala kao grupa.

Žalba USS i tužba Strazburu

Ivana Žanić je najavila da će FHP najverovatnije podneti žalbu Ustavnom sudu Srbije (USS) nakon što je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio oslobađajuću presudu „Siminim četnicima“ za rušenje džamije i ubistvo 27 romskih civila 1992. godine, kao i da je „sledeća stanica“ tužba Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.