Na lokalnim izborima u Požarevcu, za Udruženje građana „Iskorak“ ukupno je glasalo 2.077 građana. Na osnovu izbornih rezultata ovoj grupi građana je pripalo 4 mandata, a nosilac liste dr Zvonimir Blagojević izrazio je zadovoljstvo je postignutim rezultatom.

Obzirom da je Udruženje građana „Iskorak“ formirano 11. marta i da se kratko vreme nalazi na političkoj sceni, Blagojević je istakao da su predstavnici zadovoljni izbornim rezultatima i prelaskom cenzusa.

„Iskorak je prva grupa građana koja je ušla u Skupštinu grada Požarevca i nadam se, da ćemo nešto učiiti i promeniti odnos u istoj. Imamo svoje principe i kvalitetan kadar koji može ponese odgovornost i bavi se aktuelnom problematikom, a sve u cilju razvoja Požarevca“, rekao je Blagojević.

Po njegovim rečima, prvobitni rezultati izbora pokazali su da će ovo udruženje u lokalnom parlamentu imati pet odborničkih mesta, ali se to u međuvremenu promenilo, pa Iskorak kao i požarevački socijalisti imaju po jedan mandat manje. Kada je reč o koaliciji, Blagojević je rekao da stoje na  raspolaganju za razgovore sa političkim strankama.

– Koalicije su moguće, jer kao grupa građana nemamo političko opredeljenje. Koalicija zavisi od pobednika izbora, Srpske napredne stranke, koja u Republici i gradu ima dovoljnu većinu da samostalno formira vlast, rekao je. Blagojević se takođe nada uspešnoj saradnji i sa ostalim političkim strankama i predstavnicima manjinskih stranaka.

– Jedini i glavni motiv treba nam biti napredovanje Požarevca i vraćanje ravnopravnog statusa selu i gradu, dodao je. On je rekao da će se truditi da opravda dobijeno poverenje građana, i da će u narednom periodu udruženje nastojati da uključi mlade i obrazovane kadrove.

Potpisana Upisnica Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti

Veliko Gradište – Upisnica Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti žena i muškaraca potpisana je u Velikom Gradištu. Ovaj dokument ima cilj da pospeši prava žena i spreči diskriminaciju. Ovde nameravaju da izrade Lokalni akcioni plan za unapređivanje položaja žena od 2016-2020. godine.

Inicijativu za potpisivanje Upisnice dali su Odbor za ravnopravnost žena i muškaraca Saveta evropskih gradova i regiona, kao i Stalna konferencija gradova i opština. Potpisivanju su se odazvale nevladine organizacije sa teritorije gradištanske opštine koje se bave zaštitom prava žena, udruženja Roma i žene koje čine deo lokalne samouprave u opštini. Načelo rodne ravnopravnosti i nediskriminacije smatra se jednim od osnovnih načela ljudskih prava ni u 21. veku ne poštuje se dovoljno.

– Potrebno je obezbediti jednake mogućnosti za sve u planiranju, donošenju i sprovođenju odluka koje se tiču žena i muškaraca, smatra Snežana Miloradović, poverenica Mreže za rodnu ravnopravnost Stalne konferencije gradova i opština. Ona je dodala i da će biti izrađen Lokalni akcioni plan za unapređivanje položaja žena 2016 – 2020. godine. Na izradi plana ključno je, kako kaže, da učestvuju svi relevantni akteri kojih se plan tiče.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić rekao je da se opština obavezuje na poštovanje principa rodne ravnopravnosti. Podseća i da se budžetom opštine podržavaju programi rodne ravnopravnosti.

Većina rukovodilaca odeljenja u opštini su žene na čelu sa načelnicom uprave, a polovina direktora javnih preduzeća su takođe žene, istakao je Milić. Odbornica u Skupštini opštine Ljubinka Blažević izrazila je nadu da potpisivanje Upisnice Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti žena na lokalu, neće ostati mrtvo slovo na papiru, te da će se položaj žena dodatno poboljšati.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.