Spens

Sagovornici su sagledavali moguća rešenja za SPENS: da li je optimalno rešenje u rušenju, revitalizaciji, ili transformaciji SPENS-a. U razgovoru na ovu važnu temu su učestvovali: Vladimir Isijanov, koordinator nezavisne ekspertske grupe za revitalizaciju SPENS-a i prof. dr Mirjana Kranjac, članica te grupe, Dobrivoje Boba Antonić, bivši direktor SPENS-a, Miroslav Vasin, potpredsednik Skupštine AP Vojvodine (DS), Robert Kolar, potpredsednik LSV i gradski odbornik, dr Veljko Krstonošić, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke i gradski odbornik, a razgovoru su se priključili i Olivera Radovanović, predsednica Zelene mreže Vojvodine, Dragomir Jankov , potpredsednik Vojvođanskog kluba, i Lazar Čovs, omladinski aktivista.

Sportski i poslovni centar „Vojvodina“, čije rušenje je prošle jeseni u više navrata najavljivao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, što je izazvao ozbiljan revolt Novosađana/ki, jedan je od objekata po kojima je Novi Sad prepoznatljiv decenijama. SPENS je građen od 1979, do proleća 1981, kada je zvanično otvoren za 36. svetsko prvenstvo u stonom tenisu, po kome je i sam objekat nazvan. Površina lokacije na kojoj je izgrađen je skoro 200.000 m˛, od čega sam objekat zauzima 85.091 m˛.

Tako velika građevinska površina u centru grada, u današnje vreme predstavlja jednu od najatraktivnijih lokacija u Novom Sadu, što je, po delu javnosti u Novom Sadu i glavni uzrok nameravanog rušenja SPENS-a. Istovremeno, ni najvatreniji zagovornici opstanka SPENS-a ne spore da je objektu neophodna ozbiljna revitalizacija, kako bi bio funkcionalan i isplativ. Suštinski spor je, međutim, u odgovoru na pitanje da li je revitalizacija i opstanak SPENS-a isplativ ili ne.

U međuvremenu, Grad je raspisao javni, neobavezujući oglas, za pribavljanje liste preduzeća zainteresovanih za javno-privatno partnerstvo, koje bi podrazumevalo upravljanje SPENS-om, uz jasan plan obnove i revitalizacije objekta. Rok za prijavu na taj oglas, koji je u decembru produžen, ističe početkom februara, što je i bio jedan od razloga što je pitanje SPENS-a bilo tema naših razgovora petkom.

Razgovor je moderirala dr Branislava Kostić, koja je dala opšti pregled teme. Po njenim rečima, u sagledavanju ovog problema, deo stručnjaka i veliki deo novosadske javnosti, kreće od pitanja koje u kolokvijalnoj varijanti glasi „čiji je SPENS?“.

Najveći problem u vezi sa budućnošću SPENS-a jeste taj što je „skup za održavanje“. Tokom skoro četiri decenije postojanja, posebno nakon 1988. godine, u objekat nije ulagano, i vremenom je postao džin za čije funkcionisanje Grad mora da izdvaja ozbiljna sredstva, koja objekat čine nerentabilnim. Poseban problem predstavlja grejanje i hlađenje objekta. S druge strane, uvidom u današnje troškove SPENS-a, vidi se da to i nije kompletna istina, pošto praktično ista količina troškova odlazi na plate zaposlenih, održavanje i energetiku, što znači da je prekomerno zapošljavanje, koje poslednjih godina doživljava kulminaciju, podjednako veliki problem kao i održavanje ili energetika, istakla je naša moderatorka, Branislava Kostić.

Prof. dr Mirjana Kranjac, inženjerka elektrotehnike, članica ekspertskog tima smatra da je osnovno rešenje za SPENS upravo u konceptu. „SPENS mora da pređe u novu fazu svog razvoja i naravno, u tom kontekstu ga treba ponuditi mladima. Poslovni deo SPENS-a treba da preraste u „start up“ inkubator, gde bi ozbiljne kompanije u delovima SPENS-a učestvovale u opremanju i da to zaista bude na raspolaganju mladima po novim modelima koji su zaživeli u svetu“, istakla je Kranjac i napomenula da i sam objekat može da bude primer energetske efikasnosti.

– Ako smo mi građani vlasnici ovog objekta, predlažem da se građani Novog Sada i pitaju šta će biti sa SPENS-om, i predlažem da vlast raspiše referendum, uključio se u raspravu i jedan od naših čitalaca, Branko Stojanović, koji su prisustvovali razgovoru.

Dobrivoje Boba Antonić, prvi direktor SPENS-a, do 1991. godine

Napad na sportske strukture

*SPENS nije funkcionalno zastareo. I danas se mogu održati najveća svetska takmičenja ovde jer postoje svi uslovi za to. Stvar je druge prirode – zašto nema više takvih manifestacija. U Novom Sadu je napadnuta i druga sportska struktura, a ne samo SPENS. Nemamo kontinuitet u konkurisanju za velika takmičenja, a znamo da se to u svetu radi godinama unapred. Zatim, od naša tri velika gradska kluba: odbojkaški, rukometni i vaterpolo, dva vise ne treniraju u SPENS-u. Nekada su svi đaci u gradu imali obuku klizanja i plivanja zato su svi znali da kližu i da plivaju još od malih nogu. Da je taj program ostao, imali bismo zdravije stanovnike jer je sport izuzetno važan u razvoju čoveka. Da ne podsećam da je ogroman broj novosadskih firmi imao ugovor sa nama da se njihovi zaposleni besplatno rekreiraju. Koliko god je SPENS tehnički zaostao, toliko je problem i to što je već dugo vremena sadržajno i programski potpuno zanemaren i osiromašen. Kada je u pitanju njegova budućnost, naravno da nam trebaju detaljne analize i projekcije stručnih timova za sve segmente. Dakle, apsolutna revitalizacija SPENS-a, ali uporedo sa tim i detaljna programska reorganizacija.

Vladimir Isijanov, koordinator nezavisne ekspertske grupe za revitalizaciju SPENS-a.

*Stručnjaci da se slušaju

Stručni tim je radio nekoliko godina i uradio plan energetske efikasnosti SPENS-a i radio je to sve od 2014. godine, a sada kada bismo mogli da ga konkretizujemo, imamo problema sa sadašnjim rukovodstvom SPENS-a da se uopšte sastanemo u ovom objektu. Neko sam od onih koji su dugo zagovarali da se politika i javnost ne mešaju u struku, i da mi kao stručnjaci predložimo gradonačelniku ideju kako bi se SPENS mogao revitalizovati. Zapisnik sa sastanka tima stručnjaka, u kojem rade vise od 20 vrhunskih stručnjaka, upravo je da revitalizacija treba da bude JEDINA tema o kojoj grad treba da razmišlja. Gradonačelnik stalno menja svoje izjave u poslednjih šest meseci, a najbolje bi bilo da Grad statusno reši taj problem i imenuje tim stručnjaka na nivou grada po tom pitanju. Zvaničan zaključak poslednjeg sastanka našeg stručnog tima i jeste da se obratimo gradonačelniku sa predlogom da pomognemo u pronalaženju modela za opstanak, revitalizaciju i razvoj SPENS-a.

Robert Kolar, potpredsednik LSV i gradski odbornik

Ključno pitanje koncept

*Suštinski najbitnije za SPENS jeste to da i programi i sport mogu da se vrate na onaj nivo na kojem su bili i u zlatno vreme. Dok je Lige socijaldemokrata Vojvodine, mi ćemo SPENS braniti isto kao što smo branili uvek vitalne vrednosti u gradu. U vreme kada sam i ja bio deo rukovodećeg tima SPENS-a, on je poslovao pozitivno. Ubeđen sam da je glavno pitanje budućnosti SPENS-a sam koncept SPENS-a. Prioritet je, čak i pre revitalizacije, određivanje koncepta SPENS-a koji mora biti prilagođen današnjem trenutku. To je ključno, jer se sve promenilo, i država u kojoj živimo i vreme u kojem živimo. SPENS, kao i njegov osnivač moraju da nađu rešenje, a ono je, u svakom slučaju i pre svega drugog, u konceptu. Po mom skromnom mišljenju kao jednog od Novosađana, na prvom mestu koncepta mora biti program, sportski i kulturni. Duboko sam ubeđen da je revitalizacija moguća, nakon određivanja samog koncepta.

Dr Veljko Krstonošić, predsednik GO Demokratske stranke

Neophodna transformacija

*Prošlo je 40 godina od kako je SPENS počeo da se zida i moramo uzeti u obzir da je Novi Sad 1981. godine imao 170.000 stanovnika, a da danas ima pola miliona sa dnevnim boravcima. Dakle, uloga i pozicija SPENS-a je svakako bila drugačija tada i sada. Gradonačelnik priča o rušenju, druga strana o revitalizaciji, a ja sam za to da se priča i o međurešenjima. Kao odbornik koji treba da štiti interese građana, zalažem se za transformaciju SPENS-a. Onaj ko ima ideju kako da se transformiše SPENS, kako da se ispuni novim sadržajima, kako da se revitalizuje, taj ne pušta da se na sto metara od SPENS-a izgradi Tržni centar „Promenada“. Znamo u svetu brojne primere da se objekti stari i po 50 godina transformišu i dalje predstavljaju reprezentativne objekte tih gradova. Mišljenja sam da se i gradonačelnik, gradska vlast i samo rukovodstvo SPENS-a vrlo se loše ponašaju prema SPENS-u. A mi smo univerzitetski grad i imamo jako puno stručnjaka. Kako je moguće da se, na primer, „Noć istraživača“ organizuje u Tržnom centru „BIG“, a ne na SPENS-u koji je preko puta univerzitetskog grada?

Pismo Jove Dejanovića, bivšeg gradonačelnika Novog Sada

Dijalog nam je svima potreban

*Dragi prijatelji, veoma mi je drago što je revitalizacija SPENS-a tema „Razgovora petkom“. Takođe, drago mi je što ste okupili sagovornike, za koje ne sumnjam da će izneti relevantne podatke o mogućnostima revitalizacije SPENS-a, kao jednog od objekata koji bi trebali da služe svim građanima Novog Sada, a posebno mladima i sportistima. Pozdravljam sve učesnike u razgovoru i čestitam dopisništvu Danasa i Vojvođanskom klubu na pokretanju „Razgovora petkom“, koji omogućavaju dijalog, koji nam je svima tako potreban. Zbog svega toga, žao mi je što zbog zdravstvenog stanja nisam u mogućnosti da budem danas sa vama.

Povezani tekstovi