Završne reči na haškom procesu Stanišiću i Simatoviću krajem marta 2021. 1Haški tribunal Foto: EPA/MARTIJAN BEEKMAN

Završne reči na ponovljenom haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju biće održane krajem marta 2021, a presuda se očekuje u prvoj polovini iduće godine.

To je saopštio sudski Mehanizam u Hagu, pravni naslednik Haškog tribunala, nakon što je predsedavajući sudija Barton Hol (Burton Hall) konstatovao da je jučerašnjim iskazom poslednjeg svedoka Simatovićeve odbrane Stojana Novakovića završeno izvodjenje dokaza na ovom sudjenju.

Sudija Hol dao je rok optužbi i odbrani da do 26. februara sledeće godine podnesu svoje završne pisane podneske.

Stanišić (70), bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije, i Simatović (70), glavni Službin operativac, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoji i BiH, 1991-95.

Prema optužnici, te zločine su počinile specijalne jedinice SDB Srbije koje su Stanišić i Simatović organizovali, opremili, obučavali, finansirali i kontrolisali, poput „crvenih beretki“, Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića-Arkana i „Škorpiona“.

Posle prvog suđenja, Haški tribunal je Stanišića i Simatovića, u maju 2013., oslobodio krivice.

Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono veće Tribunala je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje.

Ponovljeni proces je počeo 13. juna 2017, a tužioci su izvođenje svojih dokaza završili krajem februara 2019. Sud je saslušao 51 svedoka optužbe.

Dokazni postupak odbrane počeo je 18. juna prošle godine, ali je dugo bio u prekidu zbog pandemije korona virusa. U odbranu Stanišića i Simatovića iskaz je dalo 29 svedoka.

Prvooptuženi Stanišić nije prisustvovao ponovljenom procesu u Hagu zato što je, odlukom suda, u leto 2017. pušten na privremenu slobodu u Srbiju zbog bolesti.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije posle atentata na premijera Zorana Djindjića u martu 2003, a u Hag su prebačeni u maju te godine.

Proces Stanišiću i Simatoviću poslednji je u kojem haški sud odlučuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. Do sada nijedan funkcioner Srbije nije osuđen za te zločine u Hagu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.