Svedok na suđenju Tačiju: OVK me pritvorila i zlostavljala u junu 1999. u Prizrenu 1foto EPA-EFE/Koen van Weel / POOL

U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, zaštićeni svedok optužbe izjavio je da ga je OVK pritvorila i maltretirala u leto 1999.Zajedno sa Tačijem, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Svedok je iskaz, na srpskom jeziku, dao iza zatvorenih vrata, pod šifrom 2749, ali je njegovo svedočenje opisano u ranije objavljenom dokumentu tužilaštva.

U tom dokumentu piše da su vojnici OVK, u junu 1999. „na silu“ priveli svedoka na „informativni razgovor“ pošto su upali u njegovu kuću u Prizrenu i pretresli je, dok su ga „držali na nišanu“.

U pritvoru je video još dva muškarca koji su „očajnički“ tražili vodu.

Svu trojicu u toj sobi, potom su „fizički i psihički maltretirali“ vojnici OVK.

U odvojenoj sobi u drugoj zgradi, u koju je kasnije odveden, svedok je zatekao još jednog muškarca „na kojem je primetio povrede“.

Na zidovima sobe video je „tragove krvi“, a na stolu „bezbol palicu i oružje“.

Pripadnici OVK su svedoka 2749 u toj sobi „ispitivali, prebili i vredjali“ sve do dolaska „jednog čoveka“ koji mu je rekao da je slobodan.

Dan pošto ga je OVK pustila iz pritvora, svedok je napustio Kosovo.

Branioci optuženih započeli su unakrsno ispitivanje svedoka koje će do kraja radnog dana biti završeno.

Velika većina od dosadašnjih 47 svedoka optužbe svedočila je, od početka procesa 3. aprila prošle godine, na zatvorenim sednicama zbog zaštite njihovog identiteta.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U šest tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Kransići optuženi su za zločine protiv čovečnosti, a u četiri tačke za ratne zločine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa Azemom Suljom, Ljahom Brahimajom, Fatmirom Ljimajem, Sujelmanom Seljimijem, Rustemom Mustafom, Šukrijem Bujom, Ljatifom Gašijem i Sabitom Gecijem.

Od hapšenja u jesen 2020. svi optuženi su u sudskom pritvoru u Hagu, a pred sudijom su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari