Zdravstvene ustanove različito tumače dopis ministarstva 1Foto: EPA-EFE/Paolo Aguilar

Upustvo Minitarstva zdravlja da svi nevakcinisani zdravstveni radnici nakon odmora i drugog odsustva sa posla ne mogu početi da rade bez negativnog PCR testa, koji će sami platiti, primenjuje se od slučaja do slučaja, kažu sagovornici i izvori Danasa.

Uputstvo Minis Oni ocenjuju da je ovakvoj „neobaveznosti“ kumovalo i samo Ministarstvo, dostavljajući zdravstvenim ustanovama uputstvo koje je “nepotpisano, nepečatirano i nezavedeno”.

– Od kada nam je stiglo uputstvo Ministarstva nismo imali povratak nevakcinisanih zdravstvenih radnika sa godišnjeg odmora i drugog odustva, te tako ni slučajeve da su platili PCR test. Interni akt koji se pominje u uputstvu mi smo već izradili, početkom ove godine, kada su se ljudi vraćali sa zimskih odmora, rekli su za naš list u upravi Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

Prema podacima niškog UKC, u toj ustanovi je vakcinisan zadovljavajući broj radnika. Do 16. jula obe doze cepiva primilo je 68,26 odsto zaposlenih. Oni kažu da je „zbog strogog poštovanja svih epidemioloških mera“ poslednji slučaj zaražavanja kovidom 19 među zaposlenima zabeležen 31. maja ove godine.

Nezvanični izvori Danasa kažu da se plaćanje PCR testa izbegava tako što se nevakcinisanim radnicima prilikom testiranja “pripiše” da su bili u riziku od zaražavanja, zbog čega imaju pravo na besplatnu uslugu te vrste. Zaposleni u UKC pred povratak na posao, takođe, rade jeftiniji, antigenski test, što omogućava i interni protokol te ustanove.

Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja Niš, kaže da nisu vakcinisani uglavnom  samo zaposleni koji imaju objektivne razloge, te da nije smisleno da se oni “kažnjavaju” na ovakav način.

– Ovo uputstvo, koje je stiglo i nama, može se smatrati neobaveznim, sve dok Vlada i Ministarstvo ne donesu odluku koja će to da reguliše, pošto zakon to ne čini. Verujem da bi uputstvo trebalo da se primenjuje od ustanove do ustanove, u zavisnosti od toga koliko se zaposlenih u njoj vakcinisalo, kaže Jerkan za Danas.

Zoran Ilić, predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost kaže da se taj sindikat zalaže da se testiranje pred povratak na posao ne propisuje naredbama ministarstva. I testiranje i sva druga pitanja vezana za epidemiju kovida 19 trebalo bi rešavati sistemski.

– Mislimo da bi sva pitanja vezana za epidemiju trebalo regulisati kroz akt o proceni rizika, ili kolektivni ugovor, koji sadrži odredbe vezane za bezbednost i zaštitu na radu. U ovim aktima bi trebalo propisati i obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika, odnosno predvideti radna mesta koja podležu obaveznoj vakcinaciji ali i ona na kojima vakcinacija nije nužna, kaže Zoran Ilić.

Više o ovoj temi u sutranjem štampanom izdanju Danasa.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.