Ako se plate ne povećaju nova obustava rada od petka 1

Radnici saobraćajnog preduzeća „Lasta“ – Mladenovac koji su od subote, nezadovoljni niskim primanjima, štrajkovali glađu prekinuli su juče obustavu rada i svoj protest do petka jer im je poslovodstvo obećalo da će njihovi zahtevi biti ispunjeni, rekao je za Danas Miladin Lazić, predsednik sindikata „Sloga“ u preduzeću „Lasta“.

Radnici su odlučili da prekinu štrajk jer su im nadležni u poslovodstvu obećali da će biti promenjen način obračuna plata što bi omogućilo povećanje zarada. Takođe, u petak bi zaposlenima trebalo da bude predstavljen plan za poboljšanje uslova rada u preduzeću. – U slučaju da naši zahtevi ipak ne budu ispunjeni spremni smo da nastavimo sa štrajkom a na koji način će se protest odvijati odlučićemo u petak na licu mesta – navodi Lazić. Naš sagovornik objašnjava da su štrajk započeli vozači i mehaničari koji imaju veoma niske zarade, iako često rade više od 200 sati mesečno, a nezadovoljni su i zbog toga što su autobusi neispravni te često „ispadaju“ iz saobraćaja. – Prosečne plate zaposlenih u „Lasti“ su između 32. do 36.000 dinara što je veoma malo kada je reč o radnicima u saobraćajnom sektoru.

U nedelju je štrajkače u Mladenovcu, na Lazićev poziv posetio i Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ zajedno sa predstavnicima Svetske federacije sindikata (WFTU) i grčke sindikalne centrale PAME. – Nije tačno da sam štrajkače u „Lasti“ posetio kao politički predstavnik Dragana Đilasa kao što su tvrdili pojedini mediji već zato što je to moja sindikalna dužnost. Gde god se zaposleni bore za svoja prava moja dužnost je da im pružim podršku. Razlog za to je veći ako su u štrajku i pripadnici sindikata kome sam na čelu, kao što je slučaj sa obustavom rada u „Lasti“. S obzirom da je „Sloga“ u subotu imala kongres na njemu su bili prisutni i gosti iz inostranstva koji su izrazili želju da i oni pruže podršku zaposlenima u „Lasti“ pa su i oni pošli sa mnom u Mladenovac. Predstavnici Svetske federacije sindikata, Petros Petrou i predsednik sindikata turističkih radnika Grčke Nikolas Papageorgiou obratili su se štrajkačima i obećali im podršku i internacionalizaciju njihovog problema ukoliko se on u narednim danima ne bude rešio, što je od strane okupljenih gromoglasno pozdravljeno – kaže Veselinović. On dodaje da je potpuno nelogično da vozači u „Lasti“ – Mladenovac imaju plate od 36. 000 dinara dok njihove kolege u GSP Beograd zarađuju oko 60 hiljada dinara. – Svugde u svetu vozači su cenjeni i dobro plaćeni radnici. To su nam potvrdile i kolege iz WFTU i PAME. Stoga i vozači i drugi zaposleni u „Lasti“ treba da imaju veće plate od onih koje trenutno primaju. Razlog zbog kojih su plate u „Lasti“ male a uslovi rada loši je taj što država ima nameru da budzašto proda to preduzeće čak možda i iz stečaja. Stoga se niskim primanjima zaposleni prosto teraju da napuste firmu kako bi njena cena na tenderu bila niska. „Sloga“ se tome apsolutno protivi. „Lasta“ u svom sastavu pored voznog parka ima i veliki broj autobuskih stajališta kao i atraktivnih linija u zemlji i inostranstvu, što joj garantuje da može normalno da funkcioniše i zarađuje te apsolutno ne postoji nijedan razlog da ne nastavi da posluje kao državno preduzeće. U slučaju privatizacije novi vlasnik bi se odrekao jednog broja zaposlenih jer bi ga interesovale samo linije i autobuska stajališta kojima „Lasta“ raspolaže. To je loše rešenje za zaposlene i preduzeće te „Sloga“ zahteva da „Lasta“ ostane u u državnom vlasništvu jer za to postoje uslovi – zaključuje Veselinović.

Smenjen direktor „Laste“

Nadzorni odbor Saobraćajnog preduzeća „Lasta“ smenio je juče generalnog direktora tog preduzeća Tonija Gajića. Za vršioca dužnosti generalnog direktora imenovan je dosadašnji izvršni direktor Vladan Sekulić. Nadzorni odbor je razrešio Gajića dužnosti jer nije blagovremeno informisao predsednika i članove odbora o stanju u kompaniji kao i zbog „neblagovremenog postupanja ka rešavanju problema a po preporuci Nadzornog odbora“. Saopšteno je da će novoimenovani v.d. generalni direktor „Laste“ do petka, 8. marta izaći pred zaposlene „sa konkretnom ponudom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari