Američki ambasador: Ekonomske mere Vlade pravovremene 1Entoni Godfri Foto: Beta/ Milan Obradović

Srbija je krizu zbog korona virusa dočekala u dobroj ekonomskoj poziciji, sa sprovedenom fiskalnom konsolidacijom, stabilnim kursom i privrednim rastom, izjavio je američki ambassador u Srbiji Entoni Godfri na onlajn konfereniciji „Biznis u izazovnim vremenima“, u organizaciji Srpske asocijacije menadžera.

Govoreći o merama koje Vlada Srbije preduzela u cilju ublažavanja posledice krize izazvane korona virusom, Godfri je naglasio da su one pravovremene i stimulativne i da stvaraju uslove za brz oporavak privrede u periodu posle epidemije.

On je dodao da su mere slične onima koje su primenile i druge zemlje u borbi sa ekonomskim posledicama epidemije korona virusa i naglasio da je važno da njihov fokus bude na malim i srednjim preduzećima, koja su najviše pogođena ovom krizom.

Godfri je naglasio značaj aktivnosti medjunarodnih finansijskih institucija u procesu oporavka ekonomija, naglašavajući EBRD, a ponovio je da SAD snažno podržavaju put Srbije ka Evropskoj uniji i njeno prilagodjavanje evropskim standardima, kao i tranasformaciju njene ekonomije.

Šef misije EU u Srbiji Sem Fabrici naglasio je da je aktuelna kriza zbog korona virusa mnogo veća nego što je bila finansijska kriza 2009. godine. On je naglasio da su mere koje je usvojila Srbija slične merama koje su primenila i druge zemlje u okruženju, poput Slovenije, Hrvatske ili Rumunije, i posebno je naglasio činjenicu da njihov ukupan finansijski obim dostiže čak 11 odsto BDP Srbije. Fabrici je posebno istakao da je MMF prognozirao da će Srbija u ovoj godini imati privredni pad od tri odsto, manje nego druge zemlje.

Ukazao je na neizvesnost trajanja krize zbog epidemije virusa i na različite scenarije privrednog oporavka, u zavisnosti od trajanja epidemije i brzine oporavka privrede. Fabrici je potsetio da je EU opredelila više od 700 miliona evra kao pomoć za zemlje Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari