Autonomija: Vojvođanske šume nestaju pod sekirom profita 1Foto: Dejana Majstorović

Vojvodina je na mapi Evrope označena kao crvena tačka koja će najviše osetiti negativne efekte klimatskih promena, jer se i pored činjenice da se svega 7,1 odsto njene površine nalazi pod šumama, godišnje poseče čak oko 650.000 kubnih metara, dok se za pošumljavanje izdvaja izuzetno malo novca, piše portal Autonomija.

Iz udruženja Odbranimo šume Fruške gore upozoravaju da to znači da je u 2020. godini Vojvodina sa šumama u minusu za oko 700.000 kubnih metara, a prelazak u plus se ne nazire ni u narednoj sadnoj sezoni.

„Primarni razlog seče šuma je ekonomska vrednost, odnosno zadovoljenje potreba drvoprerađivačke industrije za sirovinom, kao i potrebe za ogrevom. Drvni sortimenti su izuzetno traženi, potražnja je konstatno veća od ponude, pa je to razlog što se komercijalni model gazdovanja šumama nametnuo kao dominantan“, izjavila je za Autonomiju Dragana Arsić iz organizacije Odbranimo šume Fruške gore.

Ukupna površina šuma i šumskog zemljišta u Vojvodini iznosi više od 175.000 hektara, ali je pošumljeno oko 141.000a hektara.

Iz Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ su objasnili da šumsko zemljište predstavljaju i površine koje nije moguće pošumiti, kao što su bare (koje su stanište ptica), šumski putevi, protivpožarne pruge, pašnjaci koji su zaštićene površine i na kojima je zabranjeno pošumljavanje.

Stoga se stvarna šumovitost nalazi na nivou od svega 7,1 odsto. U toj površini su osim Nacionalnog Parka Fruška gora koji ima 26.000 hektara i šume gornjeg Podunavlja, šume Vršačkih planina, Bosutske šume kao i šume uz rečne tokove.

Prema rečima Marka Marinkovića, inženjera šumarstva iz „Vojvodinašuma“, seča „uvek predstavlja ili meru nege, ukoliko se radi o prorednim sečama, ili meru obnove, ukoliko je reč o obnovi šuma, odnosno podizanju novih šuma“.

„Zrela i prezrela šuma nije ekološki efikasna kao mlada šuma jer kada drvo završi svoj životni vek počinje da se razgrađuje i vraća ugljenik u atmosferu“, rekao je Marinković za Autonomiju i dodao da je važno prostorno i vremenski na šumskom području ravnomerno i blagovremeno obnavljati šumu.

Iz preduzeća Nacionalni park Fruška Gora i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, koji imaju te nadležnosti u ovoj oblasti, nisu nam odgovorili na pitanje Autonomije da li su nega i obnova šuma zaista jedini motiv seče šuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari