Banatski ratari: Smanjenje podsticaja ratarstvu katastrofalno 1Banatska polja Foto: M. P.

Smanjivanjem subvancija za ratarsku proizvodnju, koje Uredbom Vlade Srbije od 19. februara umesto 5.200 dinara sada iznose 4.000 dinara po hektaru, nastaviće se gašenje srpskog sela, upozoravaju banatski ratari.

Prema podacima Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, od 2012. godine do danas subvencije poljoprivrednicicma smanjene su za više od pedeset odsto, sa 12.000 dinara po hektaru na 4.000 dinara. To je direktan udar na mala i srednja gazdinstva, koja potpuno gube perspektivu, objašnjava koordinator Saveta za poljoprivredu Skupštine slobodne Srbije i predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut.

-Uredbom Vlade Srbije smanjeni su podsticaji za biljnu proizvodnju usred proizvodne godine, kada su poljoprivrednici uveliko napravili svoje planove i računali na podsticajna sredstva. Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Srbije time pokazuju da nastavljaju sa svojom katastrofalnom agrarnom politikom, koja dovodi do odustanka mnogih poljoprivrednika od ovog posla. Čitav odnos države prema poljoprivredi za posledicu već ima promenu demografske slike sela Srbije. Ljudi više ne vide perspektivu, napuštaju selo i odlaze u inostranstvo – objašnjava Dragan Kleut.

Prema podacima Saveza udurženja poljoprivrednika Banata, mali i srednji poljoprivrednici ne suočavaju se samo sa malim subvencijama, već i sa niskim otkupnim cenama svojih proizvoda kao i sa sve višim poreskim opterećenjima.

– Porez na poljoprivredno zemljište ponovo je poskupeo, odvodnjavanje je poskupelo, poljoprivrednici su uveliko dužni Poreskoj upravi za doprinose a to je sve posledica ovakve agrarne politike koja se vodi poslednjih deset godina. Poljoprivrednik možda može da izdrži godinu, dve lošu cenu svojih proizvoda i skupu proizvodnju ali punu deceniju, koliko ovo traje, ne može niko da izdrži – objašnjava Kleut.

On podseća da su počev od izbijanja kovid krize sve grane privrede imale pomoć od države samo poljoprivreda nije, iako spada u granu ekonomije koja Srbiji donosi suficit. Savez udruženja poljoprivrednika Banata podseća i da su subvencije ratarstkoj proizvodnju ograničene, važe samo za površine do 20 hektara maksimalno tako da je stvarna slika pomoći države agraru manja od zvanično proklamovane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari