Belgijsko plavo goveče prvi put na Sajmu 1Krave na sajmu

Jedan od najatraktivnijih segmenata Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu svakako je Nacionalna izložba stoke, koja se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Pred radoznalim posetiocima će „prodefilovati“ više od 1.600 najboljih grla stoke domaćih odgajivača, kao i autohtonih rasa. Ako je suditi prema dosadašnjim iskustvima Nacionalna izložba stoke pobuđuje veliko interesovanje i međunarodne stručne javnosti, To je jedinstvena prilika za domaće proizvođače da predstave grla vrhunskog genetskog potencijala, dokazujući tako da se pravilnim uzgojem mogu postići ne samo dobri proizvodni rezultati, već i obnoviti stočni fond.

Goveda će biti izložena u Hali 12, a prvi put na Sajmu biće predstavljeno belgijsko plavo goveče – rame uz rame sa kombinovanom simentalskom rasom, kao i sa rasom holštajn-frizijska. Autohtona rasa, podolsko goveče, biće smeštena između hala 12 i 13. Za ljubitelje konja rezervisana je Hala 15. Osim lipicanera i nonijusa koji su najviše zastupljeni, pojaviće se i hrvatski punokrvnjak, kao i šetland poni. Zanimljivo je pomenuti i nikad veće interesovanje stočara za izlaganje ovaca – prijavljeno je više od 800 ovaca, a stručnom selekcijom izdvojeno je oko 400, koje će biti izloženo. Na prostoru iza Manježa biće predstavljeni najbolji primerci ovaca rase virtenberg, il de frans, sufolk, šarole, teksal, romanovska, kao i autohtone vrste krivovirska, lipska, svrljiška, cigaja i sjenička. Među kozama najzastupljenija je sanska rasa, biće i alpino, a u okviru Izložbe genetskog resursa prvi put će biti predstavljena srpska bela koza.

Na otvorenom prostoru i u Hali 31, farme i individualni proizvođači predstaviće čiste i ukrštene rase svinja – landras, švedski jorkšir, durok, pijetren, kao i autohtone rase mangulica, resavka i moravka. Sajam je prilika i da se prikažu novi trendovi u nekonvencionalnoj stočarskoj proizvodnji. Tako će, recimo, u Hali 23 moći da se vidi farma kalifornijskih glista, kao osnov za proizvodnju biološkog humusnog supstrata. Raznovrsnim proizvodima predstaviće se i pčelari i ribarska gazdinstva.

„Mališa“ i „Sajamski“ glavne zvezde

Najteži bik je Mališa, simentalske rase, star četiri godine i težak 1.710 kilograma. Vlasnik ove „grdosije“, koji je samo u toku prošle godine dobio na kilaži 150 kilograma, jeste Tomislav Jeremić, PG „Jeremić“ – Salaš Crnobarski. Ipak, najžešća konkurencija vlada među ovnovima virtemberg rase. Najteži je ovan Sajamski, star tri i po godine čija težina premašuje 200 kilograma a stiže sa Salaša Noćajski. U stopu ga prate Pavle, vlasnika Živorada Živkovića i Mića 4, Gorana Čolića iz Bogatića, teški oko 195 kilograma.

Izložen i genetski potencijal

Prvi put ove godine, u okviru Nacionalne izložbe stoke, organizovana je Izložba genetskog potencijala na kojoj će biti predstavljene autohtone rase goveda, konja, ovaca, koza i svinja. Odgajivači, ali i posetioci, imaće priliku da izbliza vide konje rase nonijus, kao i svinje rase moravka, resavka i mangulica. Za razliku od podolskog govečeta, koje je čest gost na Poljoprivrednom sajmu, srpska bela koza prvi put će se pojaviti na Nacionalnoj izložbi stoke. Najviše autohtonih rasa je među ovcama, čak pet – svrljiška, cigaja, lipska, sjenička i krivovirska.

Mehanizacija uz popust od dva do 10 odsto

Poljoprivrednici iz zemlje i iz regiona koji na ovu sajamsku manifestaciju dolaze s namerom da kupe mehanizaciju nadaju se i ove godine sajamskim popustima. NJih će svakako obradovati informacija da će članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacija odobravati popuste od dva do 10 odsto. Popusti će važiti za većinu priključnih mašina i pojedine modele traktora i kombajna. Olakšica pri kupovini biće i posebne kreditne linije koje se u saradnji sa finansijskim institucijama pripremaju za Sajam. Pojedini izlagači će omogućiti i pogodnosti plaćanja u robi, a gotovo svi će u ponudi imati mehanizaciju koja ispunjava sve norme za konkurs preko IPARD programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari