Bivši radnici Zastava kamioni najavili proteste zbog dugovanja za plate i nepovezanog staža 1Foto: www.zastava-kamioni.co.rs

Bivši radnici fabrike „Zastava kamioni“ najavili su proteste ispred Skupštine grada od 3. febaruara, zbog, kako su naveli, nenamirenog duga za plate i nepovezanog staža.

Radnici su zbog duga od oko 200 miliona dinara za plate i sudske troškove, protestovali u četvrtak i petak, a protesti su održavani i ranije, u 2018, pred otvaranje stečaja nad fabrikom, kao i prošle godine.

Proteste su prekinuli u septembru prošle godine zbog uveravanja iz Ministarstva privrede da će biti rešen problem dugovanja, ali do danas im nije namiren dug za zarade.

Bivši radnici „Zastava kamioni“ iščekuju namirenje svojih potraživanja za šta, kako su kazali, postoje dva puta. Jedan je prodaja imovine kroz stečajni postupak, a drugi da Vlada namiri potraživanja na osnovu Protokola iz 2008. godine koji predviđa da se Zastavinim radnicima namire sva dugovanja do okončanja statusa fabrike.

Predsednik Štrajkačkog odbora Milojko Popović kazao je danas agenciji Beta da do novog protesta radnici „Zastava kamioni“ očekuju odgovor iz ministarstva kao i da im stečajni upravnik podnese izveštaj dokle se stiglo u tom postupku.

Prema rečima Popovića, stečajnom upravniku su predstavnici Štrajkačkog odbora prošle sedmice predočili da sumnjaju da su se delovi imovine „Zastava kamioni“ prodavali i posle otvaranja stečaja.

On je kazao da sumnjaju i da su tri kamionske kabine uzete iz fabrike za potrebe proizvodnje preduzeća „Zastava tervo“ koje je osnovala država 2017. godine.

„Stečajni upravnik nam je obećao da će u ponedeljak da obiđe fabriku Zastava kamioni, da proveri i utvrdi činjenično stanje u vezi sa kamionskim kabinama i drugom imovinom i da će o tome da nas obavesti“, rekao je Popović.

Nad fabrikom „Zastava kamioni“ pokrenut je stečaj 19. septembra 2018. godine na predlog Ministarstva privrede.

U Privrednom sudu je agenciji Beta rečeno da je tokom postupka proglašeno bankrotstvo fabrike.

Stečajni sudija Saša Milosavljević kazao je da je vrednost imovine „Kamiona“ višestruko manja od obaveza, dok je 95 odsto imovine pod hipotekom.

Stečajna potraživanja su oko od 8,5 milijardi dinara, a najveći poverilac je Grupa „Zastava vozila“ sa oko dve milijarde dinara.

Svoja potraživanja je prijavilo i oko 400 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari