Blumberg: Najveće rezerve litijuma u Evropi su u Srbiji 1Foto: Wikipedia

Najveće rezerve litijuma u Evropi su, po procenama, u Srbiji – piše američki ekonomski sajt „Blumberg“ pod naslovom „U zaboravljenom kutku Evrope možda je zakopano bogatstvo“.

Neki procenjuju da su najveće evropske rezerve litijuma – metala koji se koristi za proizvodnju baterija, u Srbiji, ali teži deo posla je doći do njega.

Ipak, pred Srbijom je „mogućnost da postane novi, evropski, front ekonomske borbe s Azijom“, piše u članku čiji je autor poseti selo Klinovac, kod Bujanovca, gde se veruje da ima litijuma.

Dok se potraga za litijumom sve više pojačava širom sveta, „Blumberg“ procenjuje da će se u sledećih 11 godina potrošnja baterija s litijumom povećati za osam puta.

Procenjene količine tog metala u Srbiji su najveće u Evropi, a „nezasita glad za baterijama koje napajaju sve, od iPhone-a do automobila Tesla, podstiče volju kompanije Rio Tinto Group da prouči ekonomičnost kopanja“ u Srbiji.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, piše „Blumberg“, u februaru je to nazvao „jednom od najvećih nada za Srbiju“ i pozvao kompanije da ubrzaju posao kako bi pokrenule proizvodnju.

„U srcu litijumskih snova Srbije“ nalazi se mineral otkriven 2004. godine i nazvan „jadarit“ po rečici Jadar, u zapadnom delu Srbije, gde je nađen. On uz litijum sadrži bor koji se koristi u proizvodnji keramike i mineralnog đubriva i materijala za izolaciju.

Češka i Austrija takođe proučavaju svoj potencijal iskopavanja litijuma, Rumunija ponovo otvara rudnike retkih minerala, a međunarodne kompanije šire proizvodnju baterija u Evropi, između ostalog u Poljskoj.

Ali, piše „Blumberg“, zalihe litijuma u Srbiji, ako se može profitabilno doći do njih, dovoljno su velike da pomognu čitavom evropskom kontinentu da se takmiči sa razvojem Azije, posebno Kine, trećeg po veličini svetskog proizvođača litijuma i vrhunskog proizvođača litijum-jonskih baterija.

Rio Tinto – jedna od najvećih svetskih rudarskih kompanija, i istraživačka kompanija sa sedištem u Australiji „Jadar Lithium Plc“ proveravaju koliko je litijuma u Srbiji.

Rio Tinto je odbio izjavu za „Blumberg“, a „Jadar Lithium“, koji čini grupa nepoznatih investitora koje zastupa „JPMorgan Chase & Co.“, odbio je da precizira gde istražuje.

Optimistične procene države i preliminarno istraživanje nagoveštavaju da bi u Srbiji moglo biti čak 200 miliona tona rude litijuma, dok američki Geološki institut kaže da ima jedan milion tona identifikovanih rezervi, ali već i to Srbiju čini jednim od najbogatijih izvora litijuma u ​​Evropi.

Pošto je proizvodnja litijuma u svetu 2018. godine skočila za 25 odsto, teško bi bilo svrstati veličinu potencijalne ponude Srbije, kako je već s Bolivijom koja ga takođe ne proizvodi, a ima najveće rezerve tog metala u svetu.

S druge strane, rastuća ponuda je drastično oborila cenu litijuma, te najveći proizvođači i rudnici smanjuju proizvodne planove, a tome doprinosi i usporavanje privrednog rasta Kine.

„Blumberg“ prenosi da su za početak eksploatacije litijuma u Srbiji potrebne bar još tri godine, ali da njene vlasti već podržavaju pripremanje preduzeća za preradu litijuma i za proizvodnju baterija o čemu je za sajt govorio i Nenad Antić, zamenik gradonačelnika Vranja, najvećeg grada u blizini Klinovca gde je jedno od potencijalnih nalazišta tog metala.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Blumberg: Najveće rezerve litijuma u Evropi su u Srbiji”

  1. Dobijanje litijuna iz jadarita je uzasno prljav proces koji ce srbiju pretvoriti u industrijsku deponiju eveope. Potrebno je da se deponuje 50kg otrovne sljake za svaki kilogram litijuma i da se potrosi 200 l vode

  2. To ce petooktobarska Srbija da zavali za dobru proviziju,za sirotinju osim što će da im zatruju životnu sredinu ništa se promeniti neće. Radiće za sitnu paru ko rob na svojoj zemlji dok će trula elita kruga dvojke mastiti brkove,kako su do sada sve oolevili opleviće i ovo. Poput Bora,5 puta više je uzela pare firma koja je istraživala rudna bogastva i koja ima koncesiju od žutih što nadješ tvoje je nego Srbija od orodaje samog rudnika. Draža to zove i mi žuti imamo dušu za viski. Jedino je sigurno platiće rulja debeli ceh za petooktobarsku ideologiju i onog sto imao viziju

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.