Brnabić: Inovativni projekti važan deo srpske ekonomije 1Foto: FoNet/Vlada Srbije (Slobodan Miljević)

Brnabić je prisustvovala ceremoniji na kojoj je, zajedno sa predstavnicima Evropske unije i Svetske banke, uručila potvrde o finansiranju i realizaciji 22 inovativna projekta koji se finansiraju sa tri miliona evra iz Fonda za inovacionu delatnost.

Brnabić je predočila da se zdrava, održiva ekonomija zasniva na start ap preduzećima, preduzetništvu, kao i malim i srednjim preduzećima, koja su kičmeni stub zdrave ekonomije.

Preduzetnici su ljudi koji su dovoljno hrabri, uporni i veruju u svoje ideje, rekla je Brnabić, dodavši da je ove godine Vlada izdvojila oko šest miliona evra za podršku inovativnim projektima.

Videćemo da sledeće godine bude više novca iz budžeta, ali i veća podrška partnera iz EU i Svetske banke, dodala je ona.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac rekao je da se ove godine finansiraju 22 od 218 prijavljenih projekata, a ukupan budžet je 4,5 miliona evra, od čega tri daje Fond u vidu bespovratnih sredstava, a milion i po obezbeđuju sama preduzeća.

Rakonjac je najavio da su raspisana i dva nova poziva, kroz koja će biti dodeljeno dva i po miliona evra za podršku inovativnim aktivnostima koja preduzeća ostvaruju u saradnji sa naučnoistraživačkim organizacijama.

Regionalna direktora Svetske banke za zapadni Balkan Linda Van Gelder ocenila je da inovacije kroz otvaranje radnih mesta značajno utiču na privredni rast, ali da su najčešće dva razloga zašto se u tome nekad ne uspe.

Kompanije se teško odlučuju na inovacije i prihvatanje novih tehnologija, a država se teško odlučuje da finansira inovativna rešenja, ukazala je ona i dodala da je Srbija u tome izuzetak.

Srbija je jedna od prvih država u regionu koja je odlučila da inovacije postavi kao imperativ, naglasila je ona.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je Unija bila prvi partner Fonda za inovacionu delatnost kada je osnovan 2011. godine i da je odobren grant od 8,4 miliona evra kada je finansirano 55 inovativnih projekata.

Prema njegovim rečima, prihod koji je ostvaren i radna mesta koja su otvorena nadmašila su očekivanja.

Dobre ideje i dobro finansiranje stvaraju radna mesta, donose rast i prosperitet, rekao je Fabrici i naglasio da nauka nije trošak, već prilika za zemlju.

Svečanosti je prisustvovao i ministar prosvete Mladen šarčević, a svoje projekte predstavila su preduzeća Glas Sliper – nova linija ženskih cipela koja kombinuje ugljejnična vlakna sa dizajnom za brzu i laku promenu visokih potpetica, kao i Alfa klima – novi dizajn za proizvodnju toplotnih pumpi baziranih na propanu.