Brnabić: Pokazatelji govore o ozdravljenju i jačanju privrede Srbije 1Foto: Beta/SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da svi najvažniji ekonomski pokazelji izgledaju dobro i pokazuju ozdravljenje i jačanje domaće privrede.

„Za takve rezultate dugujemo veliku zahvalnost privrednicima koji su ostali u Srbiji, verovali u njene potencijale, investirali i zapošljavali ljude“, rekla je Brnabić na Skupštini Privredne komore Srbije

Istakla je da je javni dug 54 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), stopa nezaposlenost pala na 11,3 odsto, a da su u uslovima niske i stabilne inflacije i stabilno deviznog kursa strane direktne investicije sa prošlogodišnjih 2,6 milijardi evra uvećane devet odsto.

„Nastavlja se jačanje sektora malih i srednjih preduzeća i zato smo uveli preduzetništvo kao predmet u osnovne škole, a od 1. oktobra dajemo poreske podsticaje za mlade koji su završili školovanje i žele da pokrenu sopstveni biznis“, kazala je premijerka.

Dodala je da su olakšice obezbedjene i za one koji su duže od šest meseci na evidenciji nezaposlenih i spremni su da samostalno posluju.

Pozitivno je, kako je kazala Brnabić, što je udeo nenaplativih kredita u ukupnim bankarskim pozajmicama sada oko 6,7 odsto, a 2015. je bio 21,6 odsto i što se očekuje dalji pad.

„Rast BDP od 4,5 odsto za deset meseci ove godine je među najvećima u Evropi i jedan od najvećih koji je Srbija imala u poslednjih 10 godina“, rekla je ona i navela da je jedan od pririteta Vlade stvaranje boljeg poslovnog okruženja kako bi se povećala konkurentnost i postigao održivi rast.

Isitčući da je prethodna vlada napravila osnov za zdrav ekonomski rast, fiskalnom kosolidacijom, disciplinom i drugim merama, premijerka je rekla da je njena odgovornost da ova vlada obezbedi prelazak na ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama, što će doneti veće plate i bolji životni standard.

Ona je podsetila da je nedavno usvojen set zakona koji je podsticajan za privredu i ocenila da te mere nisu dovoljne.

„Važno je da i dalje budemo konzervativni kako ne bi ugrozili stabilnost koju smo teškom mukom ostvarili. Idemo korak po korak“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da će elektronska modernizacija uprave omogućiti da ona bude servis građana i u službi privrede.

Najavila je da će Vlada do kraja godine usvojiti Predlog zakona o centralnom registru stanovnika i da će ovih dana početi javna rasprava o zakonu o arhivskoj građi koji će doneti privredi uštedu od stotine hiljade evra, koliko se tošilo na arhiviranje u paprirnom obliku.

Navela da se završava i adresni registar koji će smanjiti administraciju i pojeftiniti poslovanje, a da je ukidanjem obavezne upotrebe pečata i uvođenjem instant plaćanja dodatno poboljšana poslovna klima.

„U poslednjoj trećini mandata Vlade planirana je reforma katastra koja će biti jedna od najtežih za spovođenje“, kazala je Brnabić i dodala da će biti nastavljena reforma Poreske uprave, a od 8. januara iduće godine biće uspostavljen sistem za prijavu sezonskih radnika, prvo u poljoprivredi a kasnije u građevinarstvu i turizmu.

„Fokus će biti na reformama koje vode ka većoj vladavini prva“, poručila je premijerka privredicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari