Foto: Andrej Cukić/EPA

Nadala sam se da će danas biti doneti odluka o prestanku štrajka kako bi već večeras ili sutra ujutru mogli da sednemo ua sto, rekla je Brnabić napominjući da Vlada u potpunosti stoji iza radnika Fijata.

Zbog toga smo obećali da ćemo na najvišem nivou organizovati pregovore sa menađmentom Fijata u na tom sastanku, kako je rekla, bila bi prisutni ona kao predsednik vlade.

Mi smo radnicima ponudili odgovor na sva četiri njihova zahteva, da ćemo kao vlada i manjinski vlasnik u FIjatu insistirati da se reše sve zahteve, jedino što nismo mogli da garantujem, to je procentualno povećanje plata, to je nešto što mora da se dogovori direktno u pregovorima, rekla je Brnabić.

U ovom trenutku ja se plašim da smo blizu nekog scenarija koji niko od nas ne želi, to je smanjivanje proizvodnje Fijatam rekla je Brnabić i istakla da to dešava baš u trenutku kada prodaja automobila u Evropsku uniju ide jako dobro i u uzlaznoj je putanji.

Zato je još veći pritisak, jer na lageru nema dovoljno vozila, više od 29 dana ne proizvode se vozila u Srbiji.

Na žalost u ovom trenutku na moje lične apele kao predsednice Vlade se štrajkački odbor nije odazvao što ne znači da mi i dalje ne stojimo na raspolaganju štrajkačkom odboru, ali bih više volela da kažem direktno radnicima.

Ona je ocenila da je nerazumno i neshvatiljivo da se ide u potpuni prekid proizvodnje umesto da se razgovara uz sve garanacije vlade sa menađmentom Fijata o kolektivnim ugovorima za naredne tri godine.

To je sigurnost radnika u naredne tri godine, to svima nama daje prostor da razgovaramo o proizvodnji i povećanju prozvodnje, o novim modelima koji su najavljeni.

Ne znam šta da kažem, učinili smo se što smo mogli, rekla je Brnabić.

Đorđević: Molba za prekid štrajka

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da nema informaciju da kompanija Fijat namerava da premesti proizvodnju iz Srbije, ali je apelovao na radnike da prekinu štrajk i što pre sednu za pregovarački sto.

Đorđević je novinarima u Domu Vojske Srbije rekao da nema informaciju o tome da italijanska kompanija planira da proizvodnju iz Kragujevca premesiti u Poljsku, ali da svako ima pravo da donosi odluke u skladu sa svojim poslovnim interesima.

On je naglasio da je svima u interesu da Fijat nastavi da radi u Srbiji i poručio da bi zaposleni u kragujevačkoj fabrici „u svojim zahtevima trebalo da pokažu malo ljubavi prema Srbiji“.

On im je uputio molbu da prekinu štrajk, jer je to, kako je naglasio, interes i Grada Kragujevca i Srbije i oko 10.000 zaposlenih u kooperantskim firmama, koje zavise od Fijata.

Prema njegovim rečima, Vlada je uradila i više nego što je realno mogla, stupila je u kontakt sa štrajkačkim odborom i pondila je više stvari, među kojima i da Grad Kragujevac organizuje radnicima prevoz noću.

Uz predlog da se izvrši optimizacija radnih mesta, Đorđević je istakao i da Vlada Srbije želi da pregovara sa radnicima za stolom, zajedno sa rukovodstvom Fijata, rekao je Đorđević.

 

Premijerka u obilasku Termolektrane Kostolac sa kineskim zvaničnikom’]

Kostolac, 17. jul 2017. (FoNet) – Srbija je jedna od centralnih zemalja za Kinu na njenom projektu globalne važnosti „Jedan pojas, jedan pur“, istakla je predsednica Vlade Ana Brnabić koja je danas obišla Termoelektranu Kostolac zajedno sa predsednikom stalnog Komiteta 12. svekineskog narodnog kongresa DŽangom Dedžiangom.

Ona je rekla da je Srbija pozicionirana kao centralna zemlja za saradnju između EU i Kine.

To je velika privilegija za Srbiju i podsticaj za našu privredu, naglasila je Brnabić i navela da su Srbija i Kina veliki partneri koji zajedno rade na ozbiljnim projektima,

Kina je angažovana u okviru projekta Termoelektrana Kostolac na osavremenjavanju postrojenja i izgradnji novog bloka snage 350 megavata.

Ona je istakla da je jedna od najvećih uspeha u saradnji dve zemlje Železara Smederevo, ali da ta saradnja obuhvata širok spektar oblasti.

Očkujem otvaranje direktne avionske linije Beograd -Peking od jeseni, najavila je Brnabić.