Budžet na gubitku od 20 miliona evra zbog "divlje gradnje" u Altini? 1Gradnja u Altini

Dok građani Altine koji su kontaktirali Danas tvrde da se u tom zemunskom naselju nelegalno gradi više od 50 zgrada, uz navodnu prećutnu saglasnost nadležnih, zbog čega država trpi veliku materijalnu štetu u Gradu Beogradu to demantuju i navode da se „divlja gradnja“ suzbija i vrše redovne kontrole da li se gradi bez građevinske dozvole.

Građani Altine koji su nam se javili kažu da se trenutno nelegalno gradi više od 50 zgrada u nekim slučajevima i većim od 10 hiljada kvadrata i spratnosti preko pet etaža. Zgrade se obično, kako tvrde, grade na malim placevima, između pet do 10 ari, bez urbanističkog plana, na kojima se ne ostavlja prostor ni za parking mesta.

– Izgradnju takvih objekata po pravilu ne rade firme već privatni investitori koji nemaju građevinsku dozvolu, ne prijavljuju radnike na gradilištu a zgrade koje podižu zbog nekvalitetnog materijala i neadekvatne izgradnje nisu bezbedne za stanovanje. Odgovorni građani nadležnima prijavljuju ovakve nelegalne gradnje nakon čega građevinska inspekcija izađe na teren i postavi traku o zabrani izgradnje. Međutim investitor nastavlja sa izgradnjom objekta sa ciljem da on pređe veličinu od 800 kvadratnih metara. Kada se to desi tu prestaje odgovornost opštine Zemun i prelazi pod ingerenciju Grada Beograda. Međutim, inspekcija Grada Beograda ne izlazi na teren u Altini. Tako investitor nastavlja svoju nelegalnu izgradnju – tvrde čitaoci koji su nas kontaktirali. S obzirom na broj objekata koji se nelegalno gradi, dodaju naši čitaoci, i cenu kvadrata u ovom delu grada, njihova vrednost je oko 120 miliona evra pa se da izračunati da je država zbog nenaplaćene naknade za građevinske dozvole oštećena za oko dvadeset miliona evra.

U Građevinskoj inspekciji Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Beograda pak tvrde za Danas da ta služba obavlja inspekcijski nadzor nad izgradnjom objekata na teritoriji grada Beograda, samim tim i nad izgradnjom objekata u naselju Altina.

– Građevinskoj inspekciji su dostavljane prijave vezano za bespravnu izgradnju na navedenom području, na koje je reagovano u najkraćem mogućem roku, o čemu su podnosioci prijava obaveštavani, ukoliko prijave nisu bile anonimne. Stupanjem na snagu Zakona o planiranju i izgradnji, dana 06.11.2018. godine, inspekcijski nadzor na teritoriji grada Beograda poveren je građevinskoj inspekciji grada Beograda, odnosno isti se više ne vrši pred gradskim opštinama. Imajući u vidu navedeno, gradska građevinska inspekcija postupa u svim slučajevima bespravne gradnje na teritoriji grada Beograda, bez obzira na kvadraturu objekata. Takođe, građevinska inspekcija Sekretarijata za inspekcijske poslove postupa po svakoj prijavi koje građani dostavljaju pisanim, elektronskim ili telefonskim putem. Redovno se vrše i obilasci terena po službenoj dužnosti. Poslednja kontrola navedenog područja izvršena je dana 12.marta ove godine – navode u Građevinskoj inspekciji i dodaju da su u toku postupci inspekcijske kontrole u naselju Altina, koje je gotovo celo nelegalno sagrađeno.

– U toku su i postupci za objekte koji su preuzeti od građevinske inspekcije Zemun, povodom stambenih zgrada u naselju Altina, za 36 objekata. Za sve objekte doneta su rešenja o zatvaranju gradilišta stavljanjem službenog znaka „zatvoreno gradilište“, kao i postavljanjem posebne trake za obeležavanje zatvorenog gradilišta. Podnete su odgovarajuće krivične prijave nadležnom tužilaštvu, a u slučaju nastavka gradnje nakon zatvaranja, nadležnom tužilaštvu dostavljene su i dopune krivičnih prijava, kojih je ukupno 40 za navedene objekte. Nadležno tužilaštvo obavestilo je građevinsku inspekciju da su u 14 postupaka investitori oglašeni krivim zbog izvršenja krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole iz člana 219 a Krivičnog zakonika i osuđeni na kazne zatvora kao i i novčane kazne, a za preostale investitore postupci su i dalje u toku – zaključuju u Građevinskoj inspekciji.

 

Resorno ministarstvo upoznato sa nelegalnom izgradnjom u Altini

– Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je upoznato sa pritužbom građana da se u zemunskom naselju Altina trenutno gradi 50 zgrada bez građevinske dozvole. Prijava građana je na adresu Ministarstva stigla 15.marta a u prilogu su dostavljene i fotografije predmetnih objekata. Republička građevinska inspekcija je 17.marta započela postupak unutrašnjeg inspekcijskog nadzora nad poslovima koji su povereni Gradskoj upravi grada Beograda, a u cilju provere postupanja nadležnog građevinskog inspektora – kažu za Danas u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari