Čadež: Važno da privreda pokaže politici šta je budućnost 1Foto: Fonet / Nenad Đorđević

Predsednici privrednih komora Zapadnog Balkana, okupljeni u Komorskom investicionom forumu (KIF ZB 6), poručili su sa današnjeg sastanka u Prištini da čekanje na rešavanje problema u regionu iz prošlosti ne vodi u budućnost, i pozvali vlasti da nastave da razgovaraju.

„Politički odnosi su kompleksni i možda teži nego pre 10 godina, ali jako je važno da privreda nastavi da razgovara i pokaže politici šta je budućnost, a čekanje nije budućnost“, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i predsednik Upravnog odbora KIF ZB 6, a prenosi pres služba Privredne komore.

Čadež je dodao da je inovacioni i trening kamp ITK u Prizrenu dobra platforma za povezivanje kompanija u regionu.

„U ovom, budućem regionalnom, startap habu svoje mesto naći će mladi ljudi, koji će ovde realizovati svoje inovativne ideje i praviti proizvode za velike svetske tehnološke kompanije“, istakao je Čadež i najavio da će sledeći put doći sa predstavnicima velikih u ovom sektoru, koji će najbolje pomoći u razvoju projekta.

„Dobili smo neispisanu stranicu kvalitetnog papira i, uz nemačku podršku, šansu da na njoj ispišemo udžbenike budućnosti“, poručio je Čadež.

Hoćemo da pokažemo da želimo saradnju privreda Balkana, a ovaj inovacioni park je model saradnje, jer želimo u njemu da vidimo kompanije iz celog regiona, rekao je Valdrin Luka, ministar privrednog razvoja u prištinskoj vladi i dodao da je park namenjen razvoju kako IT sektora, tako i prehrambene industrije i turizma.
Kako su predstavnici komora regiona najavili, KIF će u Londonu, 18. juna, u saradnji sa Fajnenšel tajmsom, predstaviti Zapadni Balkan kao jedinstvenu investicionu destinaciju pred više od 50 velikih međunarodnih investitora.

Početkom jula, u Poznanju, na Samitu o Zapadnom Balkanu, u okviru Berlinskog procesa, biće i 30 najvećih kompanija regiona, po pet iz svake ekonomije, koje će predstaviti potenicijal i imati priliku za direktan dijalog sa predstavnicima vlada i evropskih institucija.

Na samitu u Poljskoj biće lansirana zajednička platforma za dijalog poslovne zajednice Zapadnog Balkana sa evropskim institucijama, nadležnim za politike i propise važne privredi, najavljeno je iz Prištine sa sastanka KIF-a.

To su konkretne stvari kojima privreda regiona pokušava da pokaže put napred, naglasio je Čadež.

Predsednik kosovske privredne komore Berat Rukići, koji je bio domaćin sastanka, rekao je da i ovim susretom u Prištini članice KIF-a potvrđuju posvećenost razvoju privatnog sektora i unapređenju regionalnih veza.

„Komore su dobar primer konkretne i pragmatične saradnje radi ekonomskog rasta i stvaranja uslova za nova radna mesta, a ovo je način da promovišemo aktivnosti za poslovnu zajednicu i dobijemo političku podršku za naše napore na unapređenju regionalne saradnje“, rekao je Rukići.

Predsednik Privredne komore Severne Makedonije Branko Azeski najavio je da će svaka od kompanija na Zapadnom Balkanu u narednih pet godina dobiti paket servisa i proizvoda zajedničke regionalne komore i usluge zajedničkih regionalnih institucija, na čijem uspostavljanju se radi, kao što su arbitraža i kreditni biro.
Insistiraćemo na zajedničkom sastanku sa premijerima i tražiti da se u roku od dve godine uspostave ministarstva za regionalnu saradnju, rekao je Azevski.

Predsednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović naglasio je da je privredna saradnja način da se region brže razvija i da se tako pripremi za zajednički cilj, članstvo u EU.
Privrednici žele da sarađuju, unapređuju trgovinske i ekonomske veze, a zahtev vladama država je da to omoguće, rekao je Golubović.

Predsednica Unije komora Albanije Ines Mućostepa ocenila je da je KIF glavni rezultat Berlinskog procesa, a zajedničko predstavljanje privreda na konferenciji sa Fajnenšel tajmsom u Londonu ocenila je kao odličnu priliku da se predstave potencijali regiona.

KIF uskoro, uz austrijsku, nemačku i podršku EU, počinje i realizaciju višegodišnjih projekata koji će omogućiti uvođenje dualnog, i unapređenje stručnog obrazovanja, digitalizaciju privreda i podizanje konkurentnosti kompanija na Zapadnom Balkanu, istaknuto je u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari