CEFTA: Regionalna saradnja ključ za EU 1CEFTA Foto: Logo

Direktorka Generalnog direktorata Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Kalavera poručila je danas da regionalna saradnja, uključujući sporazum CEFTA, ostaje ključni faktor za evropski put regiona.

To je obaveza koja je uključena u sporazume o stabilizaciji i pridruživanja koje su članice potpisale sa Evropskom unijom, a primena CEFTA je jedna od obaveza, poručila je ona na otvaranju konferencije CEFTA WEEK u Tirani.

Ono što činite kako biste liberalizovali trgvinu u regionu, stavaranje regionalne ekonomske zone pomaže svima u regionu da ostvare svoj ekonomski potencijal, rekla je Ruiz Kalavera. Tokom preteklih godina, CEFTA je imala veoma mnogo uspeha u svom radu i u protekle dve godine ostvaren je rast trgovine od 20 odsto. To je ambicija koju moramo imati u vidu, rekla je ona.

Ruiz Kalevara je uverena da je dalji napredak moguć, zbog čega ima velika očekivanja od usvajanja sporazuma koja će dalje olakšati trgovinu u regionu, pre svega trgovinu uslugama. Ona je najavila i da će tokom dana biti potpisana i tri protokola kojima će se obezbediti dodatnih 10 miliona evra za podršku Sekretarijatu CEFTA u narednom periodu, jer se mora obezbediti da se čuje glas privrede.

Ruzi Kalavera je rekla da Evropska komisija nastavlja da podržava ovaj format kao način negovanja dobrosusedskih odnosa i jačanje regionalne ekonomske zone. Ministarka finansija i ekonomije Albanije Anila Denaj poručila je da CEFTA ostaje forum za rešavanje problema između strana i način da se dođe do konkretnih rešenja za sva pitanja. Imali smo prepeke i uglavnom su povezana za cirkulacijom roba, a one moraju biti rešavanja kroz forum. Konkretna komunikacija je ključna za dolazak do rešenja, sugerisala je Denaj i navela da je tokom predsedavaja Albanije uključivanje privatnog sektora bio prioritet.

Prema njenim rečima, 25 odsto trgovine se odvija unutar CEFTA regiona, a 75 odsto trgovine prema EU. Na kraju godine, rekla je Denaj, razmena Albanije i članica CEFTA premašila je 750 miliona evra. Sledeće godine predsedavanje CEFTA preuzima Bosna i Hercegovina.

Na panelima će se razgovarati o regionalnoj ekonomskoj integraciji, podsticaju regionalne trgovine i liberalizaciji trgovine uslugama, a potom se očekuje usvajanje završnog dokumenta „CEFTA 2020: Zajednička vizija prema budućnosti“.

Taj dokument predviđa snažnije procese liberalizacije trgovine među članicama, sirenje regionalne trgovine robama i uslugama i podsticanje ulaganja pravičnim, jasnim, stabilnim i predvidljivim pravilima kao ključnim preduslovima za pristupanje EU. Srbiju na skupu predstavlja državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević.

Trgovinski sporazum CEFTA (Central European Free Trade Agreement) čini sest ekonomija Zapadnog Balkana i Moldavija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari