Cene deonica na Vol stritu pale više od jedan odsto 1Berza, ilustracija Foto: EPA-EFE/ JEREMY PIPER (Ilustracija)

Na Vol stritu su cene deonica pale više od jedan odsto, čime je nastavljena silazna putanja berzanskih indeksa jer se ulagači plaše negativnog uticaja trgovinskog sukoba između SAD i Kine na svetsku privredu.

Dau Džons oslabio je 286 bodova ili 1,11 odsto, na 25.490 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,19 odsto na 2.822 boda, a Nasdaq indeks 1,58 odsto, na 7.628 bodova.

Prošle nedelje je SAD uvrstio Huavej na listu kompanija koje ne mogu da kupuju komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez dozvole vlade. Uz to, Vašington je poručio da bi za mesec dana mogao da poveća carine na još oko 300 milijardi dolara vredan kineski uvoz. Kina je na to najavila protivmere na uvoz iz SAD-a, a juče je poručila i da bi Vašington trebalo da koriguje svoje pogrešne poteze kako bi se trgovinski pregovori nastavili, prenosi HRT.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih devet cene deonica su juče pale, a porasle su samo u defanzivnim sektorima, komunalnom i sektoru nekretnina. Najviše su ipak, pale cene deonica u energetskom sektoru, u proseku 3,1 odsto, što je posledica pada cena nafte za pet odsto. Oštro su pale, više od 1,5 odsto, i cene deonica u tehnološkom i industrijskom sektoru, koji su vrlo osetljivi na trgovinska pitanja.

I na evropskim su berzama cene deonica juče oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,41 odsto, na 7.231 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,78 odsto, na 11.952 boda, a pariški CAC 1,81 odsto, na 5.281 bod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari