Na površinskom kopu Drmno u Kostolcu juče je pušten u rad novi BTO sistem vredan 62 miliona evra, koji je finansiran sredstvima Elektroprivrede Srbije.

– Povećanjem proizvodnje otkrivke stvaraju se uslovi da se poveća i eksploatacija uglja i zbog toga je ova investicija veoma značajna. Treba, takođe, naglasiti da je ovaj projekat realizovan sredstvima EPS-a, bez dodatnog zaduživanja i kredita, a planirana su i ulaganja u Kolubari – istakao je predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković.

http://www.infobiro.tv/player/dshPlayer.swf

Premijer je naglasio da je EPS jedna od najznačajnijih kompanija od strateškog značaja za državu.

– Pokrenuli smo tri tendera u okviru elektroenergetike, koji predstavljaju poziv strateškim partnerima da učestvuju u izgradnji tri elektrane, čiji su instalisani kapaciteti 1.800 megavata. Smatramo da će se na taj način obezbediti strateški partneri sa kojima ćemo sarađivati na projektnoj osnovi, ali uz očuvanje EPS-a kao državne kompanije koja bi trebalo da izraste u lidera u regionu – zaključio je Mirko Cvetković koji je potom simbolično označio početak rada novog postrojenja na površinskom kopu Drmno.

Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a, istakao je da su stvorene mogućnosti da se u narednom periodu proizvodnja uglja poveća sa devet na 12 miliona tona uglja, što će omogućiti izgradnju još jednog bloka u TE Drmno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari