Da li će Bajdenova politika zaustaviti Zastavin izvoz oružja 1Foto: Branko Vučković

Da li će, pored dugova i gubitaka koji su u zbiru premašili 200 miliona evra, otvorenog sukoba između menadžmenta i fabričkog Nadzornog odbora i drugih problema, poslovanje Zastave oružja uskoro da ugrozi i najava nove američke administracije o strožim merama kontrole oružja, te zabrani plasmana napadačkog oružja u Americi?

Inostrani i domaći mediji uveliko prenose da je predsednik SAD Džo Bajden u Kongresu već predstavio paket mera, kojim bi se plasman oružja u Americi stavio pod kontrolu nadležnih institucija, i time zaustavila „epidemija masovnih ubistava i  samoubistava“ koja je, u poslednjih nekoliko meseci, zahvatila američke savezne države.

Zastava oružje, lovačko i sportsko oružje u Ameriku, podsetimo, izvozi godinama unazad. Krajem 2019, i početkom 2020. Zastava je sa novim američkim partnerom, kompanijom Zastava Arms USA, iz Čikaga, ugovorila petogodišnji izvoz lovačkih karabina, odnosno neznatno modifikvanih kalašnjikova (PAP-ovki) u vrednosti od oko 65 miliona dolara, što je pojedinačno najveći ugovor koji je Zastavina fabrika oružja do sada sklopila sa bilo kojim partnerom u SAD.

Mišljenja poznavalaca o budućnosti ovog biznisa u mandatu nove američke administracije podeljena su. Pojedini bivši Zastavini direktori navode da je najava takvih zabrana bilo i ranije, u vreme Baraka Obame, ali da to nije značajnije ugrožavalo izvoz kragujevačke fabrike. Pojašnjavaju, pritom, da je oružarski lobi u Americi toliko jak, da nijedna administracija ne može da ozbiljnije ograniči prodaju oružja u toj zemlji.

Na drugoj strani, neki od vodećih stručnjaka kragujevačke fabrike  smatraju da će, ukoliko Bajdenova administracija zaista ograniči ili zabrani slobodan plasman napadačkog oružja, dalji Zastavin izvoz biti najozbiljnije doveden u pitanje. Ovo stoga što Zastava u Ameriku, za razliku od ranijeg perioda sada izvozi Kalašnjikove, to jest klasično streljačko (napadačko) oružje, koje je malo modifikovano, da bi moglo da „prođe“ kao lovačko.

– Pretprošle i prošle nedelje nije bilo isporuka našeg oružja u Ameriku. Taj zastoj je, navodno, uzrokovan obavezama prema drugom kupcu, ali ima indicija i da naš američki partner počinje da kalkuliše, čekajući da vidi da li će Bajdenova administracija zaista da zabrani plasman napadačkog oružja u Americi – kažu za Danas stručnjaci u Zastavi oružju.

Ugovor od 200 miliona dolara?

Zastava oružje je, prema nezvaničnim informacijama, na nedavnom Sajmu oružja u Abu Dabiju potpisala ugovor o izvozu pešadijskog naoružanja u naredne četiri godine, u vrednosti od čak 200 miliona dolara. U kragujevačkoj fabrici je još uvek poslovna tajna sa kojom zemljom je sklopljen rečeni ugovor, ali se pretpostavlja da je reč o Ujedinjenim Arapskim Emiratima ili Saudijskoj Arabiji. Poznavaoci ove problematike navode, međutim, da se u konkretnom slučaju pre radi o predugovoru, ili pismu o namerarama, a da o konkretnom ugovoru može da se govori tek kad kupac uplati avans ili bankarsku garanciju.

Vakcinacija oružara

U Zastavi oružju juče je vakcinisano nešto više od 240 radnika, koji su primili kinesko cepivo „Sinofarm“. Prethodne sedmice, oko 40 radnika te fabrike imunizovano je vakcinom Astra Zeneka. U Zastavi oružju, prema poslednjim podacima, od kovida 19 obolelo je oko 50, od nešto više od 2.500 radnika te fabrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari