Dačić: Takse na robu iz Srbije i BiH su pitanje za međunarodnu zajednicu 1Foto: Fonet/AP

Jednostrana odluka vlasti u Prištini o povećanju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine više nije pitanje za Srbiju već za međunarodnu zajednicu – da li će se uopšte poštovati principi o kojima govore, izjavio je danas ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

Komentarišući jednostrano povećanje taksi, za koje je od Kosova objašnjenje zatražila i Evropska unija, Dačić je rekao kako je već „postalo pravilo da dolazi do raznih incidenata“ uvek kada se najavi neka mogućnost nastavka dijaloga ili napretka u dijalogu.

I to više ne može da bude slučajnost. Oni ne žele napredak i kompromis. Hoće, praktično, da nemoraju da razgovaraju i da se vrate na staru poziciju da je sve rešeno, rekao je Dačić.

On je naglasio kako je povećanje taksi „nešto na šta ne može da se zažmuri“ i ocenio da se sad nameće pitanje šta Srbija radi u pregovaračkom procesu, šta je sa kampanjom komesara za proširenje i susedsku politiku EU Johanesa Hana koji govori o jedinstvenom ekonomskom području zapanog Balkana.

Komentarišući poruku kosovskog šefa diplomatije Bedžeta Pacolija da je reakcija Prištine „proporcionalna mera protiv divlje kampanje Srbije“, Dačić je upitao da li vlasti u Prištini misle da će posle tih mera Srbija sad da prizna Kosovo.

Oni na svakom koraku lobiraju za podršku ulasku Kosova u UN i u tome im pomažu zapadne zemlje, a sad se bune kad mi kažemo: nema priznavanja statusa Kosova, rekao je Dačić.

Nema divljijih poteza od toga kad neko donosi jednostranemere, naglasio je srpski šef diplomatije, insistirajući da se zvaničnici međunarodne zajednice izjasne o principima na kojima insistiraju.

Dačić je rekao i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji danas boravi u Helsinkiju, o odluci prištinskih vlasti na radnim sastancima sa visokim Angelom Merkel, Sebastijanom Kurcom i drugim evropskim zvaničnicima.

Ne očekujemo za sada da neko navija za Srbiju, ali – ako je bilo dogovoreno da se do kraja nedelje nastavi dijalog sa Prištinom – šta sad ovo znači, upitao je Dačić i poručio da Srbija ostaje spremna za razgovore.

Ako žele dogovor – mi smo spremni da nastavimo dijalog, rekao je Dačić za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari