Danas moguća zabrana dalje prodaje imovine PKB 1Foto: FoNet/ Beoinfo

Privredni sud u Beogradu na današnjem ročištu trebalo bi da odluči hoće li po tužbi Udruženja penzionera i bivših radnika PKB-a odrediti privremenu meru kojom će Korporaciji i Vladi, do okončanja spora, biti zabranjena dalja prodaja preostale imovine.

Udruženje je podnelo tužbu jer su radnici tokom procesa privatizacije i kasnije prodaje PKB-a bili uskraćeni za pravo na besplatne akcije. Oni su zatražili da se zaključak vlade a potom i sporazum sa PKB-om iz 2009. godine, kojim je 65 odsto društvenog kapitala konvertovano u državni, oglasi ništavim jer pre toga nije izdvojen deo koji je po Zakonu o privatizaciji pripadao radnicima odnosno malim akcionarima.

Ti dokumenti, tvrdi advokat Saša Gemaljević, doneti su suprotno imperativnim, prinudnim propisima a sud na te elemente mora da pazi po službenoj dužnosti. Ukoliko se to usvoji, praktično će svi potezi poslovodstva PKB i države nakon 2009. godine biti nezakoniti, bez pravnog dejstva, uključujući i prodaju velikog dela imovine Al Dahri.

– Zakonski, nije smelo tako da se uradi, nije ni sada dozvoljeno da se udeli malih akcionara, praktično privatna svojina potezom pera pretvori u državnu. Radnicima je od tog dela društvenog kapitala pripadalo najmanje 15 odsto, odnosno njihov udeo u ukupnom kapitalu iznosi nešto više od devet procenata. Ako bi se rukovodili samo iznosom koji je Al Dahra platila za 17.000 hektara i za objekte, 122 miliona evra, radnici su uskraćeni za ukupno 11,9 miliona a da pri tom vrednost čitave firme još nije utvrđena – kaže Gemaljević za Danas i dodaje da je to bio razlog da zatraže usvajanje privremene mere kako bi zaštitili imovinu PKB-a do okončanja spora.

Prema rečima Dušana Nikolića, predsednika udruženja koji je u PKB-u proveo 38 godina, država ih je izigrala i potpuno izbrisala vrednost njihovog dugogodišnjeg rada.

– Mi smo stvarali i razvijali ne samo sadašnji PKB, nego i zavisna preduzeća. Stvorili smo Frikom, Imlek, Imes, Lupin i brojne druge firme. NJih su pre privatizacije izdvojili iz sastava PKB-a, njihovi radnici dobili su pripadajuće besplatne akcije a mi u matičnoj firmi ostali smo bez ičega. Mi čak nismo mogli čak ni da se prijavimo i dobijemo paket akcija četiri velika preduzeća koje je država podelila svim građanima, jer smo računali na udele koje smo sami zaradili u PKB-u – kaže Nikolić.

Al Dahra prodaje polovne mašine PKB na aukciji

Kompanija Al Dahra, koja je od oktobra 2018. novi vlasnik Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB), ponudila je na aukciji više od 500 polovnih mašina korišćenih u tom kombinatu.

Al Dahra je oglasila poziv u kome navodi da ta kompanija modernizuje celu mehanizaciju PKB, pa poljoprivrednici imaju šansu da dođu do čak 500 kvalitetnih mašina korišćenih u tom kombinatu. Polovna poljoprivredna mehanizacija prodaje se onlajn licitacijom na sajtu www.aukcijealdahra.rs. a zainteresovani kupci mašine mogu da pogledaju i lično na imanju Al Dahre u Beogradu.

U ponudi na Al Dahrinom sajtu Aukcije, mogu se videti priključne mašine, agregati, prese, cisterne. Starost mašina doseže i do 1983. godine, a ima mehanizacije proizvedene i posle 2000. godine. Primera radi, početna cena za setvospremač IMT kombinat 6,6 je 120.000 dinara, plug pseudo PP-330 procenjen je na 240.000 dinara, Pneumatska sejalica OLZ PSK- 6 Nodet iz 1990. na 120.000 dinara, dok za plug IMT- 756 iz 1997. licitiranje počinje od 25.000 dinara. Mogu se naći i prskalice, tanjirače, kultivatori, rasturači đubriva.

Za većinu ponuđenih mašina ostalo je još 15 do dvadesetak dana za onlajn nadmetanje.

Podsetimo, Al Dahra je od oktobra 2018. vlasnik oko 17.000 hektara u nekadašnjem posedu PKB. I. N.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari