Deca plaćaju po 18.000 da bi predstavljala Srbiju 1Foto: Danas

Tako je pre dve nedelje od klubova zatraženo da za svoje članove, koji će na Balkanskom prvenstvu u tekvondou nastupiti u ime Srbije, plate 18.000 dinara. To je iznos koji, po navodu Tekvondo asocijacije Srbije, u čijoj režiji putuju, pokriva troškove autobuskog prevoza, prenoćišta sa doručkom za dva dana, kotizaciju od 3.600 dinara po takmičaru i putno osiguranje – kaže jedan od nekoliko roditelja koji su se obratili redakciji našeg lista. On dodaje da se ne zna šta koliko košta ali da klub u kome trenira njegovo dete ne može taj novac da pokrije iz svojih sredstava. Kaže i da nema logike da klubovi snose troškove reprezentacije jer su i sami evć uložili mnogo novca kako bi finansirali takmičenja i opremu za svoje članove. Smatra da se takvim sistemom forsiraju veliki klubovi i takmičari koji su se već dokazali, dok mlađe kategorije za šansu da steknu ime moraju da plate.

Zvanično objašnjenje zbog čega TAS ili Ministarstvo ne snose troškove članova reprezentacije je da Balkansko prvenstvo nije bilo predviđeno finansijskim planom, iako je reč o šampionatu koji se održava već više od dve decenije, a Srbija je u nekoliko navrata i sama bila organizator. Posebno je zanimljivo i to što je od klubova, po savetu dobijenom iz Ministarstva omladine i sporta, zatraženo da novac za svoje takmičare uplate kao donaciju TAS-u, pri čemu, prema ugovoru koji im je dostavljen, „primalac donacije nema nikakvih dugovanja po ovom osnovu, kao ni obavezu vraćanja primljenog iznosa“.

– U poreskom tretmanu nema suštinske razlike između namenske i donatorske uplate, ali ako je prva forma u pitanju, onda se primljeni novac mora iskoristiti i pravdati po specifikaciji troškova za svakog učesnika. Kod donacije, međutim, nema pravdanja uplatiocu, i ukoliko u ceni ima prostora, deo može da ode i na drugu stranu. Inače su u sportu široko rasprostranjene takve „šusterske“ transakcije i ugovori, pa ni saveti iz Ministarstva nisu stručniji. Sve to omogućava široku zonu plaćanja na crno. Imate primer da u mnogim sportovima i sudije i delegati dobijaju novac na ruke, bez traga, a potom savezi od države i ministarstva traže novac za aktivnosti – kaže za Danas Dragan Radović, vlasnik knjigovodstvene agencije Kvatro.

Od Ministarstva omladine i sporta pre gotovo nedelju dana zatražili smo objašnjenje kako se dogodilo da novac za to takmičenje ne bude obezbeđen, ali i pored podsećanja nema naznaka da ćemo odgovore dobiti. Pitali smo zbog čega članovi reprezentacije, odnosno klubovi ili roditelji, plaćaju za učešće na šampionatu na kome predstavljaju Srbiju? Pitali smo i zašto se plaćanje vrši po ugovoru o donatorstvu koji TAS sklapa sa klubovima, i da li je tačno da je tu formu naplate predložilo Ministarstvo, zatim zašto klubovima nije dostavljena specifikacija troškova i objašnjenje kako se došlo do te sume a nije im ostavljena ni mogućnost da eventualno u svojoj režiji nađu jeftiniju opciju. Najzad, pitali smo i kakva je svrha što Ministarstvo iz svog budžeta izdvaja 750.000 dinara mesečno za 14 trenera koji rade sa mlađim kategorijama, kada deca sama moraju da plaćaju odlazak na velika takmičenja. Ni na jedno od ovih pitanja nije stigao odgovor, iako smo ih prosledili i PR službi, kabinetu ministra i lično, SMS-om, ministru Vanji Udovičiću.

TAS: Krivo je prethodno rukovodstvo

U TAS-u krivicu prebacuju na prethodno rukovodstvo. Kažu da se godišnji finansijski plan utvrđuje na osnovu godišnjeg programa rada, a na osnovu kalendara takmičenja svetske, evropske i balkanske tekvondo federacije. „Već nekoliko godina unazad nemamo informaciju da li će se održati Balkansko prvenstvo, kada ni ko je organizator. I ove godine smo odluku o održavanju prvenstva u Budimpešti dobili početkom leta, kada je budžet TAS-a već bio uveliko istrošen zahvaljujući nedomaćinskom trošenju sredstava od strane bivšeg generalnog sekretara. On je zbog neprofesionalnog vođenja TAS i nenamenskog trošenja početkom godine smenjen sa ove funkcije.

– Iako zbog neisplanirane finansijske konstrukcije ovo takmičenje nije u kalendaru TAS, zbog molbe većeg broja klubova Upravni odbor i kancelarija TAS prihvatili su da organizuju odlazak nacionalnog tima. Jasno smo napomenuli svim klubovima da ove godine nemamo sredstva za ovo takmičenje i da je jedino moguće da idu takmičari za koje klub obezbedi sredstva koja će donirati TAS sa namenom za svoje takmičare. Nikada niko ispred TAS-a nije tražio od roditelja da finansiraju odlazak takmičara – navode u odgovoru Danasu i dodaju da su „možda klubovi koji nisu želeli da snose troškove za svoje takmičare tražili od roditelja da to plate.“ Navode da je Ministarstvo iznelo stav da roditelji za učešće reprezentativaca ne mogu direktno plaćati, ali da TAS kao nedobitna organizacija može primati donacije za finansiranje svojih aktivnosti tako da je to i saopšteno klubovima koji su iskazali interes da njihovi takmičari idu na ovo prvenstvo.

U TAS-u tvrde i da su pronašli najjeftiniju varijantu, a da nije bilo moguće da sami klubovi snose troškove. „TAS je odgovoran za celu ekipu što sigurno ne bi bilo moguće ukoliko bi se išlo odvojeno i po privatnim smeštajima. Kada reprezentacija putuje jasna su pravila kako se to radi i organizuje. Balkansko prvenstvo nije prvenstvo na kome klubovi mogu samostalno učestvovati, pa da i sami snose odgovornost“, kažu u odgovoru Danasu.

Pronađene pare

I prošle godine mlađi članovi reprezentacije bili su suočeni sa istim problemom ali tada za Evropsko prvenstvo u Budimpešti. TAS je tada tražio da se uplati 150 evra, ali je novac potreban za to takmičenje naprasno pronađen, dva dana nakon što je Danas prosledio pitanja o tome minisutru Vanji Udovičiću-

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.