Devastiranje imovine, pa prodaja u bescenje 1

O tome je Odbor poverilaca obavestio Ministarstvo za zaštitu životne sredine, pomoćnika ministra za inspekcijske poslove, stečajnog upravnika i predsednika Privrednog suda u Kraljevu. Ali ovom informacijom skrenuta je i pažnja na stanje objekata nekadašnjeg tekstilnog giganta. Odbor poverilaca je konstatovao da je objekat Dorade urušen i da se u njemu nalazi puno otpada. Od nadležnog ministarstva je zatraženo da hitno pošalje inspekcijske organe da utvrde stanje objekata TK „Raška“. Inspektor za zaštitu životne sredine obišao je problematični objekat i o tome je putem mejla obavestio predsednika Odbora poverilaca Šabana Pruševića. Pored obaveštenja o izvršenoj kontroli, inspektor je naveo da zatečeno stanje u objektu ne odgovara navodima u pismu.

– Sa grupom radnika bio sam u obilasku pogona i Odboru poverilaca mogu da poručim da smo zatekli očišćen magacin. U tom objektu su bile smeštene samo hemikalije neophodne za finalnu proizvodnju platna u Tekstilnom kombinatu koje tu stoje godinama – objašnjava Prušević.

Čišćenje je organizovao stečajni upravnik, koji se, inače, prethodno dva puta oglušio o odluku stečajnog sudije da se hemikalije unište. Za to su bila odobrena i sredstva. Predsednik Odbora poverilaca ističe da su u magacinu vidljivi tragovi čišćenja i da se pretpostavlja da su opasne hemikalije skrivene po drugim objektima, „a najviše buradi sa hemikalija nalazi se oko kotlare i centralnog dimnjaka“.

TK „Raška“ je u stečaju od oktobra 2013. godine. Deo objekata, odnosno više od 18.000 kvadratnih metara, već je prodat i to po ceni koja je 26 odsto niža od procenjene višemilionske vrednosti. Ono što još nije prodato izdato je u zakup, ili zvrji prazno. U praznim proizvodnim halama odavno su polomljeni svi prozori i odneta teška metalna vrata koja su odvajala pogone.

U novopazarskoj industrijskoj zoni TK „Raška“ zauzimao je najviše prostora, koji je opremljen kompletnom infrastrukturom. Zbog toga je i planirano da tu nastane novi centar industrijske zone, ali zainteresovanih investitora za pokretanje neke nove proizvodnje – nema. Inače, gradska uprava je planirala da na delu lokacije Tekstilnog kombinata (magacini i kotlara) izgradi toplanu na biomasu. Rok za izgradnju je jesen ove godine. Novi Pazar se naša među 10 opština u Srbiji, koje će od inostranih investitora, nemačka razvojna banka KfW i Vlada Švajcarske, dobiti sredstva za izgradnju toplana na biomasu. Projekat je vredan 27 miliona evra. Ovaj grad će od KfW banke dobiti kredit od 2,9 miliona evra na petnaest godina, sa kamatnom stopom od jedan odsto i grejs period od pet godina, a od Vlade Švajcarske – 720.000 evra bespovratne pomoći.

„Čerupanje“ imovine

– U odnosu na ostale neprodate objekte pogon Dorada je novijeg datuma, i kad se vidi u kakvom je stanju, onda nije teško pretpostaviti kakvi su ostali objekti iz kojih je odneto sve što je moglo da se odnese, a mašine su prodate u bescenje. Tekstilni kombinat „Raška“ ima i pogone u selu Deževa, nedaleko od Novog Pazara, kao i u Sjenici, koji takođe čekaju kupca. I ta imovina nije izbegla lošu sudbinu matične firme. Meštani zauzimaju zemljište u blizini naših pogona, a ono od imovine što ne može da se odnese, ili da se zauzme, uništava se – tvrdi predsednik Odbora poverilaca Šaban Prušević.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.