Divlja gradnja pred očima inspekcije 1Foto: Lj. Bukvić

Deo spoljnog zida višespratne kuće u Krunskoj 79 pao je juče tokom prepodneva, povredivši lakše jednog od radnika.

Nije bilo poginulih, kako su nam javile komšije koje su čule veliku buku i tresak. Ali nije bilo ni table o tome ko i kako izvodi radove na kući koja se nalazi u centru prestonice i ulici koja cela ima „istorijske i arhitektonske vrednosti“, kako se navodi na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Nešto posle 10 časova ispred Krunske 79 osim nekoliko parkiranih automobila i ponekog pešaka koji prođe nije bilo nikog. Iza zatvorenih kapijskih vrata postavljene su skele, većim delom prekrivene rupičastom mrežom i ni znaka od radnika. Na kapiji, i to na više mesta, na papiru odštampano upozorenje „molimo vas da ne parkirate vozila gradilište radovi u toku“, tim rečima.

Vrata su bila zatvorena, nikakvo lupanje, ni radovi se nisu čuli. Sledeće sekunde začula se galama, svađa dvojice ljudi, gde je sa ulice mogla da se razazna tek po neka rečenica „mogao sam da poginem“ i „zvaću inspekciju rada“. Drugi je smirivao prvog.

Posle ove kratke epizode i nekih pola sata nakon što je zid pao, jedna gospođa je zalepila papir na ulazu u dvorište, fotografisala ga i otišla. Bio je to poziv investitoru da danas u 9 časova dođe u Sekretarijat za inspekcijske poslove, pristigao tek posle incidenta, iako je, kako saznajemo, inspekciji prethodno više puta prijavljivano ovo gradilište. U obrazloženju je navedeno da stranka ponese rešenje, dozvolu i projekat. Šta od toga investitor ima i da li nešto ima Danas juče nije saznao od „M trgovine 123“ koja se na pozivu vodi kao investitor ovih radova.

Ono što smo i bez njih uspeli da saznamo jeste da osim što očigledno nema table koja obaveštava o radovima, M trgovina 123 ovu kuću ne adaptira po zakonima. Kuća je sagrađena 1920. a na njenoj adaptaciji rade majstori koji su pronađeni preko oglasa i preporuka i kojima se ne uplaćuju doprinosi. Rade za dnevnice, koje im investitor ne isplaćuje redovno ili čak uopšte i u nebranom su grožđu jer ne znaju kako da izvuku zarađen novac.

Još jedan slučaj za Ministarstvo rada koje na nedeljnom nivou dopunjuje listu poslodavaca koji angažuju radnike na „crno“. I na kojoj je dosta građevinskih firmi koje zapošljavaju radnike privremeno, isplaćujući im dnevnice bez doprinosa.

Ovaj, poslednji slučaj je sličan, s tim što se ovde ne radi o građevinskoj firmi, već pekari. Tačnije, stopostotni vlasnik M trgovine 123 je Smilja Radanović, a preduzeće se bavi proizvodnjom hleba, svežeg peciva i kolača. Prema podacima Agencije za privredne registre, M trgovina 123 osnovana je januara 2014. na Čukarici, a poslednjih godina ne može da se pohvali poslovnim uspesima.

Finansijski izveštaj za 2017. pokazuje da je tu godinu ova firma imala plus od tek 87.000 dinara, za razliku od prethodne kada je dobitak bio veći od četiri miliona. Pre dve godine u firmi je bilo 11 zaposlenih, ali izveštaj APR za prošlu godinu pokazuje da je u firmi ostalo sedam radnika, ali i da beleži zaključno sa krajem 2018. minus od čak 5,9 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari