Đoković: Lokalnim samoupravama 28 miliona dinara za turističke projekte 1Ivan Đoković Foto: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

Bespovratna sredstva namenjena razvoju turizma na teritoriji AP Vojvodine, podsticanjem modernizacije turističkih potencijala i unapređenja pokrajinske turističke ponude na lokalu, u ukupnom iznosu od 28 miliona dinara, dodeljena su konkursom Pokrajinskog sekretarijata za privredu za tekuću godinu.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, uručio je danas ugovore predstavnicima četrnaest lokalnih samouprava sa teritorije Vojvodine, dobitnika sredstava.

Ovim konkursom Sekretarijat je sufinansirao strateške turističke projekte, izradu planske i projektne dokumentacije od značaja za unapređenje turističke ponude lokalne samouprave, kao i izradu i postavljanje turističke signalizacije. Pored toga, sufinansirano je i uređenje građevinskog zemljišta i izgradnja, odnosno unapređenje postojeće komunalne infrastrukture, kao i rekonstrukcija, izgradnja i opremanje turističke infrastrukture i objekata od posebnog značaja za funkcionisanje i razvoj turizma.

Sredstva po konkursu su bila namenjena i uređenju zemljišta za opštu rekreaciju, ali i razvoju banjsko-zdravstvenog turizma primenom termomineralnih voda i peloida.

Potpredsednik Đoković je napomenuo da je uprkos skromnim sredstvima za ovaj konkurs, ipak izvučen maksimum u okviru mnogih obuhvaćenih oblasti.

,,Prošlogodišnje subvencije za razvoj turističkih potencijala na nivou lokala su pokazale rezultat nakon analize, te težimo da kroz naše konkurse vodimo računa ne samo o turističkom potencijalu, već i da uvažimo potrebu za ujednačavanjem lokalnog razvoja. Svaka investicija u turizam, naročito u manifestacije, kongresni i konferencijski turizam, se multiplicira sedam do trinaest puta, prelivajući se u sve druge domene društva lokalne zajednice“, rekao je Đoković, naglasivši da je predmetni konkurs od izuzetnog značaja, s obzirom da je jedan od tri strateška stuba razvoja politike Pokrajinske vlade upravo turizam.

Đoković je istakao da turizam, kao privredna grana, pokazuje značajnu dinamiku rasta, čak i do trinaest odsto na godišnjem nivou u Vojvodini.

,,Vojvodina počinje da se oblikuje kao turistička regija, zahvaljujući Strategiji razvoja turizma, dok se pojavljuju i značajni investitori u domenu turizma. Projekat izgradnje velnes i spa centra u Vrdniku, te ulaganje u Palić, kao sledeću destinaciju, predstavljaće motor razvoja sveukupnog turizma. Navedeno će Vojvodinu zasigurno pozicionirati kao jednu od vodećih turističkih regija u kontinentalnom delu Evrope“, rekao je Đoković.

On je dodao da je zajednički cilj u Pokrajinskoj vladi i da se poljoprivreda poveže sa turizmom, te da se upotpuni lanac, koji jeste deo svake turističke destinacije u smislu ,,od njive do trpeze“, a što donosi novu materijalnu vrednost u poljoprivrednoj proizvodnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari