Đorđević: Uloga ženskog preduzetništva u Srbiji treba da bude veća 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas, na otvaranju Međunarodne stručne konferencije „Biznis na štiklama“, da uloga ženskog preduzetništva u Srbiji treba da bude znatno veća i najavio da država razmatra na koji način može da pomogne kako bi se postigla ravnopravnost polova u ovoj oblasti.

„Prema podacima o zastupljenosti žena i muškaraca među registrovanim privrednim subjektima, iako žene čine više od polovine ukupnog stanovništva u Republici Srbiji, one nisu zastupljenije od muškaraca ni u jednoj od kategorija registrovanih privrednih subjekata kod Agencije za privredne registre“, rekao je Đorđević, saopštilo je Ministarstvo.

On je istakao da se u kategoriji „vlasnika ili vlasnice udela“, od ukupno 164.833 registrovanih građana, nalazi 122.961 osoba muškog pola i 41.872 ženskog pola.

„Muškaraca ima dvostruko više u odnosu na žene i među osnivačima preduzetničke radnje, što upućuje na zaključak o neophodnosti snažnije političke i finansijske podrške programima za povećanje zastupljenosti i uticaja žena u odlučivanju u različitim privrednim oblastima, a naročito u preduzetništvu“, kazao je ministar.

Đorđević je naveo i da je Ministarstvo, posvećeno zadatku da se u narednom periodu razmotre mogućnosti za širu primenu afirmativnih mera koje se odnose na manje zastupljeni pol u domenu razvoja malih i srednjih preduzeća, bankarskih, ugostiteljskih, trgovinskih i socijalnih usluga, u razvoju zadrugarstva, kao i IT sektora, kako bi se unapredila ravnopravnost polova u domenu tih delatnosti.

„Vlada Srbije u potpunosti je posvećena ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja Agende 2030 Ujedinjenih nacija kojim se teži između ostalog i smanjenju nejednakosti i unapređenju rodne ravnopravnosti“, zaključio je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari