Do kraja godine useljenje u prve jeftine stanove za pripadnike snaga bezbednosti 1Foto: FoNet/MGSI

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović posetila je danas gradilište na kojem, se u ovdašnjem naselju Denino brdo, grade stanovi za pripadnike snaga bezbednosti u Kragujevcu.

Podsetila je, pritom, da se na toj lokacii trenutno gradi 216 stanova, a da je predvidjeno da se u centru Šumadije za zaposlene u MUP, Vojscki Srbije i BIA izgradi oko 1.000 jeftinih stanova. Ukupna vrednost te investicije, prema njenim rečima, iznosi 33 miliona evra.

Stanovi za pripadnike snaga bezbednosti se, napomenula je ministarka, grade se u još sedam gradova Srbije i njihova vrednost je veća od 70 miliona evra. To je, kosntatovala je ona, ogroman novac koji država izdvaja iz budžeta kako bi se bavila stanogradnjom i obezbedila stambene uslove za one ljude kojima je to najpotrebnije, i koji prethodnih 20 do 30 godina nisu mogli da dođu do pristojnog stana..

Ministarka Mihajlović je kazala i da je od 216 stanova koji se grade u Kragujevcu polovina već prodata i ugovori su pripremeljeni. Očekuje da će i druga polovina biti prodata onima za koje se i grade – pripadnicima snaga bezbednosti, a možda, kako je rekla, nastavnicima i zdravstvenim radnicima.

– Nadam da ćemo na jednoj od sednica komisije i Vlade imati dogovor o tome da prosvetni i zdravstveni radnici, pre svega zdravstveni radnici koji su u protekla dva meseca bili pravi heroji, dobiju mogućnost da dođu do ovakvih stanova. To je nešto na čemu Ministarstvo građevinarstva radilo u prethodnom periodu, rekla je Mihajlović, naglašavajući da je „izuzetno ponosna na sektor gradjevinarstva i putarsku industriju, jer su građevinari sve vreme tokom vanrednopg stanja I epidemije COVID 19 bili na gradilištima“.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan rekao je danas da su u Kragujevcu, pored 216 stanova koji će biti izgradjeni do jeseni , raspisana još tri tendera za gradnju novih jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Prvi tender je završen, izabran je izvođač koji će graditi 324 stana u produžetku lokacije na Deninom brdu, a početak radova se očekuje u toku ovog meseca. Drugi tender za 216 stanova, takođe je završen, i radovi počinju krajem maja ili početkom juna. Treći tender raspisan je prekjuče.. Radovi u proseku, prema njegovim rečima, traju 18 meseci, a sve zgrade u Kragujevcu bi trebalo da budu završene do početka 2022. godine. Kvadratura stana u Kragujevcu je, kaže Šurlan, 430 evra sa PDV-om, dok je najskuplja u Beogradu i iznosi 500 evra.

Šurlan je rekao da će na jesen, osim u Kragujevcu, biti završeni i stanovi koji se grade u Kraljevu, do novembra se očekuju stanovi u Novom Sadu, a do januara sledeće godine u Sremskoj Mitrovici.

-U tim gradovima i u Beogradu, osim stanova koji su počeli da se grade prošle godine, što predstavlja prvu A fazu radova, raspisani su tedneri za izgradnju dodatnih stanova, koja predstavlja, navodi Šurlan, prvu B fazu. Plan je da se svi radovi budu završeni do početka 2022. godine….Do početka sledeće godine očekujemo da će biti gotovo 1.500 stanova i još 4.500 do početka 2022. To je ukupno 6.000 stanova, i imamo još 2.000 stanova koje ćemo graditi u Nišu gde radovi još nisu započeti, a očekujemo da počnu do kraja ove godine, kazao je Šurlan.

Poslednja deonica puta Kragujevac – Koridor 10 do septembra

MInistarka Mihajlović posetila je danas gradilište poslednje deonice puta prvog reda (sa četiri kolovozne trake) Kragujevac – Koridor 10 koja će, kako je najavila, bitizavršena do septembra.

-U septembru ćemo imati potpuno završenu poslednju deonicu, koja se predugo čega i na kojoj se predugo radila, kazala je Mihajlović. Moderna saobraćajnica kojom Kragujevac napokon treba da bude povezan sa Koridorom 10 projektovana je još daleke 1980 godine, a počela je da se gradi četvrt veka docnije, preciznije 2004. godine. Do 2013. Izgradjeno je blizu 20, od ukupno 25 kilometara koliko iznosi ukupna dužina tog puta, čija je izgradnja i ugovorna obaveza države prema Fijatu. Radovi na izgradnji poslednje deonice, kroz naselje Batočina, nakon velikog pritiska javnosti, odnosno lista DANAS i portala Glas Šumadije, pre svih, napokon su počeli udrugoj polovini prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari