Dodatni vaučeri za subvencionisanje odmora zavise od stanja u budžetu Srbije 1Foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Podela nove kvote vaučera u vrednosti 5.000 dinara kojim država subvencioniše letovanja građana Srbije u domaćim turističkim objektima, bez obzira na veliko interesovanje i volju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija verovatno nije moguća bez novog rebalansa budžeta, ako nema „viška“ para u budžetskoj rezervi, saznaje Beta.

Korist od te pomoći države koja se dodeljuje od 2015. godine imali su registrovani turistički objekti, a dodatna kvota od 20.000 juče je „planula“ za manje od dva sata, pa je udruženje „Moja Srbija“ tražilo odobravanje nove količine.

„Za dodatnu seriju vaučera novca možda ima u razdelu budžeta Srbije ‘budžetska rezerva’ koja se često koristi za razne dotacije i troškove, a ako nema, sredstva se mogu obezbediti rebalansom budžeta kojim je inače već odobreno dodatnih 20.000 vaučera na prvobitno planiranih 100.000“, ocenili su nezvanično u Vladi Srbije.

U Ministarstvu trgovine ne isključuju mogućnost da se posle raspodele 120.000 vaučera za te namene još jednom opredele dodatna sredstva jer je prošle godine prvo podeljeno 100.000, potom još 20.000 vaučera, a sredinom godine još 400.000.

Pravo na vaučere imaju penzioneri, nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja, korisnici posebne i privremene novčane naknade, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica i korisnici porodične invalidnine.

Na tu subvenciju pravo imaju i radno angažovana lica sa primanjima, koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara, ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara, nosioci aktivnog registrovanog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji su se izjasnili da se bave isključivo poljoprivredom i studenti.

Vaučeri se ne mogu koristiti za uplatu letovanja preko turističke agencije, a član Upravnog odbora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Vladimir Vlaho rekao je za Betu da država nije dala mogućnost da se vaučeri realizuju preko turističkih agencija.

„Nejasno je zašto građani koji imaju vaučer ne mogu da ga iskoriste za uplatu odmora preko turističkih agencija na domaćim destinacijama. Tražili smo više puta ali nam je rečeno da to nije predviđeno Uredbom o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja i turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije“, rekao je Vlaho.

Dodao je da je takvo objašnjenje neprihvatljivo i da je Uredba mogla da se do sada više puta izmeni da se to želelo.

Vaučer može da se dobije za odmor od minimalno pet noćenja u objektu, hotelu ili privatnom smeštaju u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari