Dok Srbija gradi Turski tok, susedi se još dvoume 1Foto: EPA-EFE/ ANATOLY MALTSEV

U Srbiji je u punom zamahu izgradnja gasovoda koji treba da bude ogranak gasovoda Turski tok, koji bi od Rusije, preko Crnog mora, Turske i Bugarske snabdevao našu zemlju, a potom i Mađarsku i Austriju prirodnim gasom.

U tu svrhu je počela izgradnja gasovoda dužine oko 400 km od Bugarske granice pa do Gospođinaca, iako Bugarska, a ni Mađarska, još nisu dobile saglasnost od EU za izgradnju gasovoda, pa je potpuno je nejasno da li će uopšte deo gasovoda Turski tok kroz Bugarsku biti izgrađen, ističe generalni sekretar LSV Bojan Kostreš.

On pita kakva je svrha izgrađenog gasovoda ukoliko Bugarska odustane od izgradnje, što ne bi bilo prvi put, setimo se Južnog toka. Da li postoje garancije da će Mađarska izgraditi gasovod za priključenje na Turski tok na granici sa Srbijom, pita Kostreš i traži da ministar energetike Aleksandar Antić obavesti javnost o tome šta se i kako tačno radi i pod kojim uslovima.

Ukoliko susedi Srbije više nisu čvrsto privrženi ideji spajanja na Turski tok, otvara se i pitanje svrhe finansiranja gradnje gasovoda kroz Srbiju dugog 403 kilometra. Zbog svih komplikacija koje prate izgradnju ovog gasovoda javnosti u Srbiji se mora odgovoriti na pitanje šta se dešava ukoliko se gasovod u Srbiji ne poveže sa gasovodom Turski tok i kako će onda biti vraćena uložena sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari