DRI: Kragujevac nije popisao svu imovinu 1Kragujevac Foto: KOCA SULEJMANOVIC/EPA

Državna revizorska institucija (DRI) je dala brojne primedbe i negativno mišljenje na delove finansijskih izveštaja Uprave za imovinu grada Kragujevca u 2018. godini koji se odnose na utvrđivanje vrednosti, dupliranje stanova i neupisane objekte, uz rok od 90 dana da se otklone nepravilnosti.

U izveštaju DRI, koji je objavljen na njenom sajtu, navedeno je da je 1. januara 2018. iskazana manja vrednost za 285 stanova u vlasništvu lokalne samouprave.

Dodaje se i da Gradska uprava za imovinu nije podnela zahtev za upis prava javne svojine grada u evidenciju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za sve objekte koji se nalaze u knjigama grada Kragujevca.

Nisu popisani svi objekti koji se u evidenciji RGZ vode kao javna svojina grada i to najmanje za 188 jedinica poslovnog prostora, 634 jedinice stambenog prostora, 14 jedinica sportskih objekata i 18 objekata namenjenih kulturnim dešavanjima.

U izveštaju DRI se navodi i da je na kraju 2018. manje iskazana vrednost stanova za najmanje dva stana, najmanje jedan lokal, a više iskazana za najmanje jedan stan i dva objekta obrazovanja koji su u evidenciji duplirani.

Manje je iskazana i vrednost za 97 stanova, 162 jedinice poslovnog prostora, 24 objekta obrazovanja, 1.434 stavki ulica i puteva, sedam sportskih objekata i 2.255 jedinica zemljišta koji su uneti u evidenciju bez vrednosti.

Više je iskazana vrednost za 86 stana i 15 jedinica poslovnog prostora koji nisu u vlasništvu grada Kragujevca i 11 stanova i jedan poslovni objekat za koje je Komisija za popis konstatovala da ne postoje na terenu.

Manje je iskazana vrednost za najmanje 41 poslovni prostor koji administrira Javno stambeno preduzeće, za objekte koji se nalaze van teritorije grada, kao i za sportske objekte: Hipodrom, Stadion FK Jadran, Kreativni park, objekat „Iskra“, dva objekta na jezeru u Šumaricama.

DRI je u drugom izveštaju o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta grada za 2018. godinu utvrdila da na kaju prošle godine nije evidentirano učešće u osnivačkom kapitalu svih subjekata kojima je grad Kragujevac jedan od osnivača.

Dodaje se i da grad Kragujevac nije u potpunosti uspostavio efikasan sistem internih kontrola što je dovelo do nastanka odredjenih nepravilnosti kod sprovodjenja popisa imovine i obaveza, adekvatnog dokumentovanja, evidentiranja poslovnih promena, uporedjivanja i usaglašavanja evidencija i pouzdanog izveštavanja.

Član Gradskog veća za investicije i razvoj u vreme vlasti gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, Nebojša Vasiljević je rekao za portal Glas Šumadije da „izvešaj DRI jasno pokazuje loše stanje, kako u upravi za imovinu, ali još više izuzetan nemar prema samoj imovini grada“.

„Primedbe i obavezujuća mišljenja DRI nema ko da sprovede jer Uprava za imovinu nema dovoljno ljudi. Problemi će tek nastati kada DRI bude preispitivao osnov za raspolaganje gradskom imovinom. Novom reorganizacijom uprave imovina grada i imovinski odnosi su dodatno marginalizovani, te će retko ko prihvatiti da se tom oblašću bavi“, rekao je Vasiljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari