Država za radno mesto daje 13.000 evra 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet arhiva

Saopštenje Ministarstva privrede po kojem će država izdvojiti više od 90 miliona evra kako bi subvencionisala fabrike u kojima će, prema očekivanjima, posao naći 6.600 ljudi skrenula je pažnju javnosti.

Jer se prema predstavljenim podacima, nova prosečna suma koju Vlada daje po radnom mestu „popela“ na 13.000 evra. Do sada je pomoć iznosila maksimalno 10.000 evra.
Član Fiskalnog saveta, Vladimir Vučković, kaže za Danas da u konačnom računu to može izgledati kao povećanje subvencija po zaposlenom, ali da nije protivno zakonu.

– Prema uredbi kojom je regulisano izdvajanje za podsticaje, osim kriterijuma pomoći za novo radno mesto, podsticaji se dodeljuju i prema vrednosti investicije, pa ukoliko neko uloži više novca u opremu, a zapošljava manji broj novih radnika, to može izgledati kao da je po zaposlenom dato više, a zapravo je primenjen drugi kriterijum za dodelu – objašnjava Vučković.

Na pitanje koliko su podsticaji doprineli privrednom rastu, naš sagovornik kaže da je rano za zaključke. Naime, Fiskalni savet priprema širi izveštaj o efektima državne pomoći, a jedino što se u ovoj fazi njegove izrade može reći, jeste da „slika nije crno-bela“, postoje nijanse i situacije kada je u startu očigledno da je neko ulaganje isplativo, a kod drugih je to neizvesno.

Ipak, da bi bilo kakav zaključak mogao da se donese, potrebno je više detalja, koje bi Ministarstvo trebalo da našem listu dostavi danas. U saopštenju se navodi da će državna pomoć biti plasirana do kraja godine po projektima koji su kandidovani iz Beograda, Niša, Sombora, Kruševca, Prokuplja, Sečnja i Pećinaca, uz objašnjenje da će to biti predlog za Vladu, ali je za sada nepoznato koje su to investicije, kolika im je vrednost, koja preduzeća su u pitanju, koliko je domaćih a koliko stranih firmi, kako, koliko i po kom programu će biti izdvojeno iz državne kase…

Odgovor zbog čega juče nije bilo bar materijala koji su imali članovi Saveta prilikom donošenja odluke da se Vladi preporuči izdvajanje tog novca, nije mogao da pruži ni ministar privrede Goran Knežević, koji je na pitanje Danasa prosleđeno SMS-om odgovorio: „Zaista ne znam, verovatno je neki tehnički problem. Sve odluke su donete“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari