Dužničko ropstvo šumadijske prestonice 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Ukupna zaduženost grada Kragujevca za uzete dugoročne kredite od komercijslnih banaka, sa najnovijim kreditnim zaduženjem od 9,5 miliona evra, odobrenim 28. juna, prema zvaničnoj informaciji, iznosi blizu 35 miliona evra.

Istovremeno, Kragujevac Elektroprivredi Srbije i lokalnoj “Energetici”, za utrošenu a neplaćenu struju i toplotnu energiju, duguje skoro tri milijarde dinara, dok je gradska komunalna privreda samo po osnovu kredita dužna blizu 400 miliona dinara.

S druge strane, bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović tvrdi da su od javnih još veći tzv “prokriveni dugovi” grada, nastali mahinacijama i “dilovima”. Prema njegovoj proceni, grad Kragujevac dužan je čak negde 130 miliona evra, što je skoro 20 godišnjih budžeta šumadijske prestonice.

U informaciji Gradske uprave za finansije navodi se da su “mesečne obaveze po kreditnom zaduženju za mesec jul 37.973.927 dinara”, kao i da su poslednjeg dana maja ove godine “kreditna zaduženja javnih i javno-komunalnih preduzeća bila 385.740.638 dinara”.

Nekadašnji gradonačelnik Stevanović “prikrivene dugove” i “dilove” Stevanović ubraja dug za nabavku uglja i podseća, pritom, da se ugalj iz Pljevalja ranije dovozio do Prijepolja, pa vozom do Kragujevca. Sada, navodi, sve ide kamionima

„Znači – neko je u poslu. Neko je u igri i za tri miliona evra koje su date za Servis (bivši Zastavin prodajno – servisni objekat, kraj jezera “Bubanj”, koji je grad kupio kako bi izgradio novu kragujevačku autobusku stanicu – prim. Z.R.) Sada je neko zaštićen, ali ne može zauvek da bude zaštićen. Kad su me smenili, dugoročni dug grada je iznosio devet miliona evra, za sve investicije koje smo imali. Sada je taj dug veći od 130 miliona evra, a za pet godina vlast Radomira Nikolića nije ni tekuće održavanje radila. Pitam se – gde su tolike pare? Aleksandar Vučić je direktno iz budžetske rezerve Kragujevcu dao 30 miliona evra za pet godina. Nije reč o transfernim sredstvima. Samo u februaru ove godine Kragujevac je iz budžetskih rezervi dobio 446 milona dinara“, tvrdi Veroljub Stevanovi.

Bivši gradski funkcioner Nebojša Vasiljević ocenjuje da je “grad već u ovom trenutku prezadužen”, te da mu preti “dužničko ropstvo”.

„Ako se ima u vidu ostavrenje budžeta, vidi se da se tekuće obaveze izmiruju pre svega zahvaljujući zaključenim reprogramima za struju i grejanje i dospelosti kredita. Neprihvatljivo je da se ovaj trend nastavi jer će samo obaveze u 2020. biti blizu 800 miliona dinara. Ako se u potpunosti realizuje kredit sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj obaveze grada biće blizu 60 milona evra, što je već dužničko ropstvo, kaže Vasiljević i konstatuje da “ne samo da više nema prostora za kapitalne investicije, već da će biti dovedeno u pitanje i finansiranje osnovnih obaveza grada, među kojima su komunano održavanje, socijalna davanja i plate”.

Novo zaduživanje grada (ono nedavno odboreno od 9,5 milion evra, koje će biti realizovano preko JKP “Šumadija”), kojim treba da se finasira realizacija gradskih kapitalnih investicija, među kojima je i javna garaža, prema Vasiljevićevim rečima, preti da potopi ne samo lokalni komunalni sektor, nego i čitav grad.

„Izlaz je pre svega u poveravanju komunalnih delatnosti. Garaža bi trebalo da bude realizovana sa privatnim investitorima, a grad treba samo da naplaćuje taksu po svakom započetom satu. Besmisleno je da grad kupuje asfaltnu bazu, finisera građevinsku mehanizaciju kada ona neće biti iskorišćena ni deset procenata. Preduzeće će samo stvarati gubitak koji grad neće moći da pokrije. To će sve skupa u potpunosti da blokira grad. Neprihvatljivo je da se u 21. veku realizuje koncept državnog kapitalizma, odnosno da grad pokušava da bude najveći kapitalista“, smatra Vasiljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari