Energetika i gradska uprava u Kragujevcu među najvećim dužnicima za struju 1Foto: Stanislav Milojković

Sa dugom od 1,38 milijarde na četvrtom mestu najvećih dužnika u Srbiji za struju je kragujevačka „Energetika“.

Odmah iza nje, na petom mestu, kao jedina lokalna samouprava je i gradska uprava u Kragujevcu, čiji je dug za utrošenu električnu energiju dostigao 840 miliona dinara. Elektroprivreda Srbije, inače, od 20 javnih i državnih preduzeća, početkom prošlog meseca, potraživala oko 18,6 milijardi dinara, odnosno skoro 170 miliona evra.

Kragujevačka Energetika koja toplotnom energijom snabdeva više od 22.000 korisnika, zatvoreni je distributivni sistem za isporuku električne energije za oko 20 korisnika u fabričkom krugu nekadašnje Grupe Zastava. Energetika je, kao što je naš list već i pisao, monopolista u distribuciji i snabdevanju strujom potrošača u krugu Zastave, mada ni za jednu od te dve delatnosti nema licencu, koja je propisana važećim zakonskim normama u toj oblasti.

Poznavaoci ove problematike tvrde da pojedini potrošači Energetici za struju duguju decenijama unazad, odnosno još iz vremena Grupe Zastava, te da ima i onih firmi, kakva je Kovačnica, na primer, koja ne priznaju dug, kao ni način na koji ga „energetičari“ obračunavaju. Problem je i to što se ne zna ni kako i koliko Energetika plaća struju svom dobavljaču – Elektroprivredi Beograd.

Dug za struju gradske uprave u Kragujevcu koji je od početka godine do 9. septembra – kad je pravljen „presek“ – narastao sa 186,5 miliona na oko 840 miliona dinara, nastao je neplaćanjem potrošene električne u kragujevačkoj javnoj rasveti i lokalnim obrazovnim ustanovama. Zašto je Kragujevac jedina lokalna samouprava u Srbiji koja je na spisku najvećih dužnika za struju pouzdano se ne zna, niti ko iz gradske uprave to saopštava.

Konsultant i bivši gradski funkcioner Nebojša Vasiljević smatra da se „tekuće obaveze grada izmiruju pre svega zahvaljujući zaključenim reprogramima za struju i grejanje i dospelosti kredita“. Neprihvatljivo je, upozorava on, da se ovaj trend nastavi jer će samo obaveze u 2020. biti blizu 800 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari