Epidemija usporila otvaranje novih pogona u Belešu 1Foto: Zoran Panic

Do prošle godine industrijska zona u Dimitrovgradu bila je obična ledina. U radnoj zoni Beleš u Dimitrovgradu, koja radi u režimu Slobodne zone Pirot, prošle godine počela je da radi fabrika za reciklažu guma Eko Ruber.

– Pandemija korona virusa je, međutim, usporila planove i drugih investitora koji su kupili parcele i koji su nameravali da u našoj pograničnoj opštini otvore svoje pogone i zaposle radnike. U svakom slučaju, pošto su sve parcele otkupljene, sledi proširenje Radne zone Beleš, jer interesovanje investitora postoji, kaže za Danas predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov.

Pre, a njegovim rečima, proširenje Slobodne zone Pirot na opštinu Dimitrovgrad je od velikog značaja za ekonomiju opštine.

– Kad smo praktično formirali Radnu zonu Beleš dogovorili smo se sa tadašnjim direktorom Slobodne zone Pirot o proširenju Zone u našoj opštini. Tako smo i promovisali našu Zonu kao buduću bescarinsku zonu. To je sve izazvalo veliko interesovanje investitora i sve parcele koje su bile slobodne su prodate – kaže Dimitrov i ponavlja da je epidemija izazvana korona virusom sve to usporila i zaustavila: – Epidemija ne dozvoljava da svi ovi investitori koji su kupili parcele počnu da rade kod nas. Moraćemo da sačekamo da sve ovo prođe i tek onda se nadamo nekom boljitku.

Na pitanje koliko firmi radi u Dimitrovgradu u režimu Slobodne Zone, Dimitrov podseća da je u prvoj fazi trebalo sedam pogona da počne aktivnosti: – Za sada radi jedna firma, ali posle krize će doći i ostale, a već imamo plan Detaljne regulacije proširenja Zone na još 12 hektara. To je, nadam se, bliska budućnost.

Eco Rubber, koji se bavi reciklažom otpadnih guma, angažuje dvadesetak zaposlenih sa teritorije opštine Dimitrovgrad.

– Ostali investitori su još u fazi dobijanja dozvola – dodaje naš sagovornik.

Za Dimitrovgrad kao pograničnu opštinu od izuzetnog značaja je proširenje Slobodne zove Pirot, posebno zbog činjenice da susedna Bugarska, koja je članica Evropske unije, ima najviše investitora

– Više od polovine prodatih parcela kupili su investitori iz susedne Bugarske i to jasno govori o interesovanju firmi iz susedne države za rad u bescarinskom režimu – naglašava Vladica Dimitrov.

Otvaranjem Koridora 10 Dimitrovgrad je postao još poželjnija investiciona destinacija.

Vlada Srbije je, podsetimo, prošle godine odobrila proširenje Slobodne zone Pirot sa postojećih 150 hektara na još 17 ha, u opštinama Dimitrovgrad i Babušnicu sa po pet hektara, s tim što je u planu širenje i na Knjaževac.

Magazin Fajnenšel Tajms pirotsku Slobodnu zonu proglasio je za najbolju u Evropi i treću najbolju u svetu. Prema analizi bivšeg direktora Slobodne zone Pirot Dragana Kostića, u Dimitrovgradu su planirane grinfild investicije.

U Slobodnoj zoni Pirot posluje 25 proizvodnih kompanija iz čitavog sveta, među kojima je vodeća Mišelin sa 3.000 radnika.

Zahvaljujući geografskom položaju, Dimitrovgrad se lako može naći u poziciji da iz statusa nedovoljno razvijene opštine (sa 60-80 odsto republičkog proseka), po punom aktiviranju i proširenju Zone, dospe u manje rizičnu grupu. To bi, uz ponudu novih radnih mesta, moglo da zaustavi depopulaciju, što je jedan od strateških planova i ciljeva.

Različite delatnosti

– Od onih koji su kupili parcele, jedna je firma koja je već dobila građevinsku dozvolu, a zbog pandemije još nije otpočela izgradnja kapaciteta, proizvodi alkoholne destilata i ima svoju fabriku u Trsteniku. Reč je o firmi iz Stare Zagore iz Bugarske. Vlasnik druge firme za proizvodnju nameštaja je takođe iz Bugarske. Tu je i firma za sušenje i pakovanje voća i povrća. Imaju proizvodnju u Bugarskoj i hteli su da je prošire i kod nas. Sve to za sada stoji. To sve raduje jer posle 35 godina se kod nas otvaraju fabrike – kaže za Danas predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov.

Tekst je deo projekta „Šta za Dimitrovgrad znači proširenje Slobodne zone Pirot“, koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari