EPS: Nepravedna i previsoka kazna 1

Povodom rešenja Komisije za zaštitu konkurencije, Operator distributivnog
sistema EPS Distribucija d.o.o. Beograd danas u saopštenju naglašava da u „svom poslovanju postupa isključivo u skladu sa zakonima , štiteći interese građana,
i privrede Srbije.

Upravo u cilju izjednačavanja uslova za pristup distributivnom sistemu svih korisnika sistema, EPS
Distribucija je još 27.07.2016. godine uputila dopis JP Elektroprivreda Srbije, kao snabdevaču, da zaključi ugovor o pristupu sistemu, koji je JP EPS i potpisao.

Pet dana nakon toga, 02.08.2016. godine, Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv EPS Distribucija.

Apsolutno je netačan navod Komisije da „sve navedene radnje za posledicu imaju povećanje cene koštanja električne energije kojom komercijalni snabdevači snabdevaju krajnje potrošače“, ukazuje se u saopštenju.

Naprotiv, u slučaju da je EPS Distribucija raskinula postojeće ugovore sa EPS Snabdevanjem, posledice bi bile da bi skoro svi korisnici budžeta, dakle bolnice, porodilišta, škole, vrtići, u skladu sa zakonom, bili prebačeni u režim rezervnog snabdevanja.

To bi, kako se objašnjava u saopštenju, u praksi značilo da bi plaćali oko 50 odsto skuplju električnu energiju.

EPS Distribucija ističe da nikada neće biti u službi bilo čijih tajkunskih interesa, već će uvek i isključivo raditi u službi interesa svoje države.

Izrečena kazna, u smislu novčanog iznosa, iako je nepravedna i nerealno visoka, navodi se u saopštenju, „smatramo da je dobro što ide u budžet Republike Srbije“.

Isključivo iz tog razloga, EPS Distribucija neće podneti tužbu nadležnom sudu, već će postupiti po rešenju komisije i navedena sredstva uplatiti u budžet Republike Srbije, piše
na kraju saopštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari