EPS: Termoelektrane proizvele oko tri odsto više struje nego u 2018. 1Foto: FoNet

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) 2019. godinu završilo je sa gotovo pet odsto većom proizvodnjom uglja nego u prethodnoj godini i proizvelo oko 38,5 miliona tona uglja, a rudari Kolubare iskopali su oko 30 miliona tona, izjavio je danas direktor EPS Milrad Grčić.

Kako je saopštio EPS, Grčić je prilikom obilaska kopa Polje „G“ sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem rekao da su termoelektrane proizvele oko tri procenta više električne energije nego u 2018. godini.

Istakavši značaj kolubarskog kopa Polje „G“, Grčić je ukazao da počinje da se kopa kvalitetniji ugalj što je veoma značajno za termoelektrane.

„Izmešteno je oko sedam kilometara Ibarske magistrale i potpuno je završena nova trasa saobraćajnice. Očekujemo da će uskoro biti puštena u saobraćaj. To je preduslov za napredovanje Polja ‘G’ i otkrivanje novih količina uglja“, rekao je Grčić.

On je podsetio da je počela proizvodnja otkrivke i na novom kopu „Radljevo“, dodavši da je u rudarskom sektoru u toku izrada projekata za nabavku dva nova BTO (bager-traka-odlagač) sistema koji će značajno podići proizvodnju otkrivke u Kolubari.

Grčić je dodao da se radi na nastavku projekta izgradnje bloka od 350 megavata u Kaleniću, u TE Kolubara B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari