Fabrike ubrzano menjaju poslovanje da zaštite radnike 1Foto: FoNet/ Milos Lukic

Domaći privrednici tvrde da su se relativno dobro organizovali u uslovima vanrednog stanja, ali prave probleme tek očekuju, jer svi predviđaju da će se situacija pogoršati u narednih nekoliko nedelja, kada veruju da će biti i vrhunac epidemije.

Rade Ljubojević, direktor kompanije Sirogojno, kaže za Danas da i inače imaju „vanredno stanje“ jer se bave prehranom pa je primena visokih sanitarnih i higijenskih mera svakodnevna rutina kod njih.

– S te strane, nemamo probleme jer maske i rukavice i sve ostalo što je potrebno imamo. Radnici su veoma svesni situacije i svi zajedno činimo sve da proizvodnja funkcioniše. Oni koji imaju decu u vrtićima ili školama menjaju se, pravimo ustupke, a sve će to biti 100-postotno plaćeno. Za sada nemamo slučajeve izolacije, ali ih očekujemo jer je ovo tek početak krize. Ipak, suočavamo se sa drugim problemima, s jedne strane imamo pritisak supermarketa koji traže robu, a s druge kamioni koji idu za inostranstvo voze usporeno jer je i na Zapadu potpuni haos – kaže Ljubojević.

Prema rečima Dragoljuba Vukadinovića, predsednika Upravnog odbora Metalca, prvo su kućama pušteni hronično bolesni i majke koje moraju da čuvaju decu, a preostali zaposleni su se rasporedili kako bi smene bile pokrivene.

– Topli obrok smo razdelili da ne bude više od dvoje za stolom. Higijena je podignuta, način prijema dokumentacije, sve je u rukavicama, a zaštitna sredstva za sada imamo. Najveći deo zaštitnih sredstava razdelili smo po prodavnicama i mislim da smo se veoma dobro organizovali. Međutim, promet se prepolovio, a imamo problem sa delom poslovanja koji se bavi prehranom, jer je država trgovcima zabranila podizanje cena, a mi od proizvođača dobijamo nove nabavne cene koje su čak više od naših starih prodajnih cena.  Pisali smo ministru Ljajiću da očekujemo da on reaguje i da ograniči cene i kod proizvođača i marže kod trgovaca – kaže Vukadinović.

On dodaje da zarade za sada neće trpeti i da će sačekati i postupati onako kako država kaže. Ali, ukoliko cela fabrika u aprilu ne bude radila, a to je verovatno, ukupni troškovi samo za plate za dva meseca u bruto iznosu su oko tri miliona evra, što oni sami, bez pomoći države neće moći da podnesu.

I kompanija Jupik je imala reorganizaciju zbog uvođenja vanrednog stanja, ali Toplica Spasojević, vlasnik, kaže da su se „u principu lako dogovorili“.

– Svi su imali neku svoju internu organizaciju, nije bilo problema, za one koji nemaju automobile organizovali smo prevoz kako bi se smanjio rizik, primenili smo sve ono što je neophodno i pridržavaćemo se uputstava kako ne bismo uvećavali rizik. Za sada nismo razmišljali o umanjenju plata zbog odsustva, imamo rezerve kao i naša Vlada, ali ako potraje ovakvo stanje duže od šest meseci, problema će biti – kaže Spasojević.

On ističe da je naša vlast propustila ono što su Kinezi na samom početku epidemije uradili – demonstrirali snagu države. Naši su to shvatili olako i propustili priliku da pokažu kako smo ozbiljna država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari