Fijat traži još 80 neradnih dana 1Foto: Fonet/ Dragan Antonić

Italijanski mediji upravo su preneli da je u prvom kvartalu ovaj auto-gigant zabeležio pad plasmana od 21 odsto u odnosu na isti period lane.

Iz FCA poručuju da će planovi vezani za razvoj, osvajanje i početak proizvodnje novih modela u fabrikama širom sveta biti usporeni. Istovremeno, navode i da se postupak spajanja sa Grupom Pežo PSA nastavlja prema planu i da će biti okončano do kraja godine.

Gde je kragujevački Fijat u svemu ovome?

Naš list nezvanično, ali pouzdano saznaje da je menadžment FCA Srbija 6. maja od nadležnih u republičkoj Vladi zatražio da se kragujevačkoj fabrici, uz zakonom predviđenih 45, omogući još dodatnih 80 neradnih dana do 30. septembra.

Zaposleni na plaćenom odsustvu koje je, zbog epidemije kovid 19, počelo još od sredinom marta, prema poslednjoj odluci fabričkog kriznog štaba, treba da budu do ponedeljka 18. maja.

S obzirom na traženo produženje plaćenog odsustva gotovo da je izvesno da u FCA Srbija u narednih četiri-pet meseci neće biti još mnogo radnih dana. Najverovatnije, smatraju naši izvori, još nekih desetak.

U Kragujevcu je sredinom godine trebalo da počnu pripreme za proizvodnju jednog od novih modela od naredne godine. Davor Veličkovski, direktor kooperantske firme Sidžit sa sedištem u  Torinu, smatra da će u Kragujevcu u dogledno vreme startovati proizvoidnja hibridnog modela „500L“.

Ali, nove najave o „usporavanju planova“ FCA, stavljaju pod znak pitanja početak proizvodnje tog modela u Kragujevcu naredne godine. Međutim, poverenik Sindikata „Nezavisnost“ u Fijatu Zoran Stanić smatra da ne mora doći do pomeranja rokova.

Tim pre što bi pripreme za početak proizvodnje nekog od novih modela mogle, prema njegovom mišljenju, da počnu kako je i bilo predviđeno – sredinom ili kasnije tokom ove godine.

– U fabrici ove godine izvesno neće biti još mnogo posla, tako da pripreme pogona i opreme za proizvodnju novog modela mogu da počnu kako je do skora i najavljivano – kaže Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari