Frilenseri najavljuju štrajk zbog Vladinog predloga 1Sa ranijih protesta Foto: BETAPHOTO/ LUKA FILIPOVIĆ

Nezadovoljni zbog toga što je Vlada Srbije usvojila predlog izmena Zakona o porezu na dohodak građana, koje regulišu položaj frilensera, članovi Udruženja radnika na internetu su najavili protest 8. aprila u Beogradu ispred Skupštine Srbije jer smatraju da je rešenje koje se donosi katastrofalno za najveći broj ljudi koji svoju egzistenciju obezbeđuju kao frilenseri.

– Nakon što smo čuli da je Vlada zakonsko rešenje koje se tiče regulisanja položaja frilensera uputila na usvajanje u Skupštinu rešili smo da organizujemo veliki skup sa ciljem da izrazimo naš protest. Shodno tome, u sredu 7. aprila u 18 sati postavićemo šatore ispred zgrade Skupštine kako bismo započeli naše logorovanje. Narednog dana, u četvrtak 8. aprila u 11 sati, počinjemo sa protestnim skupom. Osnovna primedba kada je reč o izmenama Zakona o porezu na dohodak građana je da nam taj akt faktički onemogućava da se bavimo svojim poslom. Dug jeste neznatno smanjen međutim problem je što je neoporezivi deo ostao 18.300 dinara, tako da porez neće plaćati samo oni koji zarađuju manje od 200 evra mesečno. Takvih je među nama malo, svi ostali će morati da plaćaju porez a neki čak i u iznosu od 70 odsto od svojih mesečnih prihoda – kaže za Danas Tamara Petrović, članica Udruženja radnika na internetu. Ona dodaje da projektovani obračun za buduće prihode frilensera ostaje isti, onemogućavajući frilensere da prihoduju, otplaćuju navodna dugovanja i prežive.

Tamara Petrović naglašava da je Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije, koje je u pregovorima prihvatilo predloge Vlade o izmenama zakona koji se tiče frilensera, tim činom aminovalo rešenja koja su objektivno protiv interesa njihovog članstva kao i svih frilensera.

Udruženje radnika na internetu je pak odbilo novi predlog Vlade za oporezivanje frilensera za protekli period i za ubuduće jer se kako kažu gotovo nimalo ne razlikuje od prethodnog predloga.

Udruženje radnika na internetu javno se ogradilo od Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije, koje je na zasebnom sastanku sa Vladom prihvatilo predlog koji predstavlja kako tvrde „neznatno izmenjeno dužničko ropstvo“.

S druge strane, Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije saopštilo je u četvrtak da je Vlada na pregovorima u velikoj meri prihvatila njihove predloge i da je praktično uradila otpis 100 odsto potraživanja Poreske uprave od 1. januara 2015. godine do kraja septembra 2021. za sve frilensere koji su prihodovali do oko 57.000 dinara mesečno.

Vlada je u potpunosti otpisala dug svim frilenserima koji su zarađivali do oko 674.000 dinara godišnje, a isti model oporezivanja će se primenjivati za sve prilive do 30. septembra ove godine.

Uz obećanje Poreske uprave, frilenserima će biti omogućeno da dokaze uz eventualne izjavljene žalbe dostavljaju naknadno, iste žalbe neće biti odbacivane, već će se izaći u susret frilenserima za naknadno dostavljanje dokaza kojima se potvrđuje osnovanost žalbe.

Podsećanja radi, Vlada Srbije usvojila je u četvrtak predlog izmena Zakona o porezu na dohodak građana, kojima se utvrđuje visina normiranih troškova po osnovu prihoda od autorskih i srodnih prava.

Novim zakonskim rešenjem ne plaća se porez na dohodak građana na prihode ostvarene u kalendarskoj godini u visini do 384.000 dinara godišnje, a deo prihoda koji je iznad tog iznosa umanjuje se za normirane troškove od 43 odsto od ostvarenih prihoda.

Poreska obaveza po osnovu navedenih prihoda plaća se na 120 jednakih mesečnih iznosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari