Godinama daleko od jeftinog rominga 1Foto: EPA-EFE/ DUMITRU DORU

Kao i svakog leta turiste iz Srbije koji putuju u zemlje regiona ili Evropske unije na odmor između ostalih briga oko puta muči i to koliko će potrošiti novca dok su u romingu i kako da račune nekako snize.

Na nedavnom samitu „Evropska unija – Zapadni Balkan“ održanom u Sofiji usaglašeno je da se postepeno ukine roming između zemalja Zapadnog Balkana ali i između tih država i članica Evropske unije. Ta vest je obradovala srpske turiste, ali je oduševljenje splasnulo kada je ubrzo obelodanjeno da će se na to čekati najverovatnije godinama.

Do tada turistima ne preostaje ništa drugo nego da izaberu najpovoljnije pakete koje im nude njihovi operateri kako bi što jeftinije prošli dok su u inostranstvu. Stručna javnost pak poručuje da od rominga korist nemaju ni države koje ga uvode ali ni telekomunikacione kompanije te da je svima u interesu da on što pre bude ukinut.

Telekom Srbija svojim pripejd pretplatnicima koji planiraju da posete Grčku, Italiju, Španiju, Tursku ili neku drugu atraktivnu evropsku destinaciju, preporučuje da aktiviraju Evropa Plus 5 ili Evropa Plus 15 roming paket. Na taj način njihovi razgovori i SMS poruke biće znatno jeftiniji (odlazni poziv 80 dinara po minutu, dolazni poziv 30 dinara po minutu, SMS poruka 20 dinara, uspostava veze za odlazne pozive se ne naplaćuje).

Evropa Plus 5 paket u trajanju od pet dana košta 299 dinara, a Evropa Plus 15 paket koji traje 15 dana košta 699 dinara. Za svoje korisnike koji nameravaju da letnji odmor provedu u Crnoj Gori ili Bosni i Hercegovini u Telekomu preporučuju m:tel roming pakete, budući da su sa njima svi odlazni i dolazni pozivi ka mrežama u okviru Telekom Srbija grupe (m:tel Crna Gora, mts, m:tel Republike Srpske i fiksna mreža Telekoma Srpske) kao i svi ostali dolazni pozivi iznose nula dinara. Uspostava veze se ne naplaćuje. Iz Crne Gore ili Bosne i Hercegovine, po ceni od 0 dinara, mogu se slati i SMS poruke ka Telekomovim mobilnim mrežama. Roming paketi omogućavaju i internet (prenos podataka) po ceni od 0 dinara. Tarifni dodatak m:tel plus 10 u trajanju od deset dana košta 1.199 dinara a m:tel plus 30 u trajanju od trideset dana 1.799 dinara. Nudi se i veći broj paketa postpejd korisnicima po cenama u rasponu od 390 do 3.990 dinara.

Kada je reč o Telenoru, standardna roming tarifa kada je reč o regionu (gde spadaju Crna Gora i Bosna i Hercegovina) iznosi 27,88 dinara po minutu za odlazni poziv, 7,39 dinara po minutu za dolazni poziv i 8,89 SMS poruka. U zoni 1 gde se nalaze Grčka, Bugarska, Hrvatska, Rumunija) odlazni poziv je 109,9 dinara po minutu, dolazni poziv 44,9 dinara po minutu a SMS 27,9 dinara. U Crnoj Gori, u mreži Telenor Crna Gora (bivši Promonte) važe povoljniji uslovi rominga nego u druge dve crnogorske mreže. U zavisnosti od dužine boravka, korisnik može da aktivira dnevnu ili nedeljnu kartu koja važi za roming u mreži Telenor Crna Gora. Dnevna karta omogućava da 24 sata nakon aktivacije imate besplatne odlazne pozive ka mrežama Telenor Srbija i Telenor Crna Gora, besplatne dolazne pozive iz svih mreža i besplatan internet po ceni od 199 dinara. Nedeljna karta omogućava sve to u periodu od sedam dana po ceni od 999 dinara. Pored toga, odlazne SMS poruke se za vreme dok su aktivne dnevna ili nedeljna karta naplaćuju 3,97 dinara po poruci. Pozivi ka drugim mrežama u Srbiji i Crnoj Gori se naplaćuju prema važećem roming cenovniku za roming u mreži Telenor Crna Gora.

U VIP-u cene rominga u balkanskoj zoni iznose 28,96 dinara po minutu za odlazni poziv, a 7,39 dinara po minutu za dolazni poziv. Kada je reč o Evropi, cene su 99 dinara po minutu (i za odlazni i dolazni poziv), a cena SMS-a je 29 dinara. Kada je reč o roming dodacima, primera radi, Montenegro roming dodatak koji sadrži tri gigabajta interneta i 100 minuta odlaznih poziva ka svim mrežama u Srbiji i Crnoj Gori košta 999 dinara i važi 30 dana.

Ekonomski analitičar Mahmud Bušatlija ističe da to da li će roming postojati ili ne isključivo zavisi od volje država.

– Kompanije tu nemaju puno prostora da učine bilo šta sem da smanjuju svoje cene kako bi omogućile svojim korisnicima da što povoljnije telefoniraju dok su u inostranstvu. Ne vidim razlog uopšte, sa stanovišta države, da roming postoji. Na taj način se naime umanjuje poreski iznos koji bi nadležni mogli da inkasiraju da roming ne postoji – kaže naš sagovornik. Profesor Univerziteta Singidunum Danijel Cvjetićanin pak smatra da su telekomunikacione kompanije isključivo te koje mogu da omoguće svojim korisnicima da telefoniraju po povoljnijim uslovima.

– Država tu nema šta niti ima potrebe da se meša. Kompanije su te koje treba da izračunaju šta im je najisplativije. Primera radi, ako bi maksimalno smanjili cene u romingu, to bi se možda veoma povoljno odrazilo na njihovu zaradu jer bi se veći broj ljudi odlučio da koristi njihove usluge s obzirom da bi im to zbog niskih cena bilo dostupnije nego što je sada slučaj – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari