Grad nema para za funkcionisanje Ponikava 1Foto: N. Kovačević

Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, pozvao je Aleksandra Vučića, Vladu Srbije i premijerku Anu Brnabić da razmotre mogućnost o tome da država preuzme aerodrom Ponikve, kod Užica.  

– Želim da zamolim i pozovem predsednika Aleksandra Vučića, Vladu i premijerku Anu Brnabić da razmotre sve mogućnosti kako bismo što pre krenuli sa razgovorima, čiji cilj bi trebalo da bude da država preuzme upravljanje i vlasništvo nad aerodromom Ponikve, saopštio je Petković i dodao da Užice „nema kadrovskih, ni finansijskih potencijala da razvija taj aerodrom u obimu koji je neophodan“.

On se se, na današnoj i iznenadnoj konferenciji za novinare, zahvalio Vladi Srbije i, posebno, kako je rekao, Vučiću što je „za nekoliko godina uložila nekoliko milona evra u infrastrukturne radove i što je, pre dve godine, izdvojila 500.000 evra za pristanišnu zgradu koja je izgrađena na Ponikvama“.

Za plate zaposlenih i održavanje tog aerodroma, za koji je rekao da „praktično ne funkcioniše, jer ima svega nekoliko letova malih aviona“, Petković je naveo da se godišnje iz užičkog budžeta izdvaja 200.000 do 300.000 evra.

Ocenivši da „Užičane ne zanimaju dešavanja u Nišu i da građanima Niša želi sve najbolje“, on je zamolio Vladu i predsednika Vučića da „deo novca od koncesije Aerodroma „Nikola Tesla“ izdvoje za završetak radova na Ponikvama“.

Na podsećanje da je poziv državi da preuzime aerodrom „Morava“ kod Kraljeva, uputio prekjuče i kraljevački gradonačelnik, te da se stiče utisak o tome da njegov poziv i poziv njegovog kolege iz Kraljeva nisu slučajnost, Petković je rekao da je „sada pravi momenat da se takve molbe upute Vladi“.

– Pretpostavljam da smo svi osetili da je pravi momenat za to, jer dolazi novac od ugovora o koncesiji Aerodreoma „Nikola Tesla“, a Vlada Srbije razmšlja o tome da preuzime upravljanje svim aerodromima u Srbiji, kazao je Petković.

Inače, u aprilu 2016. godine, na predizbornom skupu SNS u Užicu, lider te stranke i u to vreme premijer Aleksandar Vučić je obećao da će „do kraja avgusta te godine aerodrom Ponikve biti otvoren za saobraćaj“, ali to obećanje nije ispunio.

Ograničenje Ponikvama na 500.000 putnika

– Nemamo problem sa ograničenjem na 500.000 putnika godišnje, koliko je za Ponikve predviđeno u ugovoru sa francuskom firmom o koncesiji Aerodeoma „Nikola Tesla“, jer je taj broj putnika za nas samo san, poručio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari