Gradonačelnik Novog Sada očekuje uskoro Zakon o poreklu imovine 1Miloš Vučević Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je danas rekao da se nada da će zakon o poreklu imovine biti usvojen do kraja mandata aktuelnog saziva Skupštine Srbije.

„Time ćemo pokazati da Srbija pripada redu država koje vode odlučnu, bespoštednu i beskompromisnu borbu protiv korupcije“, rekao je Vučević tokom posete Odeljenju za suzbijanje korupcije u Novom Sadu.

On je ocenio da zaposleni u tom odeljenju lije su prostorije obnovljene, imaju iste uslove za rad kao i njihove kolege u evropskim državama.

Rekao je da država Srbija „demonstrira odlučnost da se borba protiv korupcije vodi svakodnevno, sistemski i na zakonit i ustavom definisan način“.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije, Radomir Ilić, naveo je da je od 2012. do 2019. godine Ministarstvo izgradilo ili rekonstruisalo više od 200.000 kvadratnih metara prostora sudova i tužilaštava, „u cilju ulaganja u odgovornije i efikasnije pravosuđe“.

Odeljenja za suzbijanje korupcije postoje i u Beogradu, Kraljevu i Nišu.

„Borba protiv korupcije počiva na unapređenoj saradnji svih državnih organa, a sada kada u zasebnom prostoru imamo posebno obučene sudije i tužioce, možemo da kažemo da je institucionalni okvir za borbu protiv korupcije gotovo u potpunosti završen“, rekao je Radomir Ilić.

U poseti su bili i predsednik Višeg suda u Novom Sadu Miroslav Alimpić, predsednik Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Borivoj Pap, rukovodilac Posebnog odeljenja Vidak Daković, tužilac Višeg javnog tužilaštva Zoran Vucelja, generalni direktor Javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović, predstavnici Bezbednosno-informativne agencije i policije.

Sudija Borivoj Pap izjavio je da je od početka marta 2018, kad je počelo da radi Odeljenje u Novom Sadu, do kraja januara ove godine, rešeno 325 predmeta.

Rukovodilac Posebnog odeljenja Vidak Daković kazao je da borba protiv korupcije nije jednokratan posao, već trajan koji mora uključiti sve državne organe, uz saradnju i razumevanje građanstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari