Han: Ekonomijom doći do mira 1Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han ocenio je danas da je jačanje ekonomije najbolje način da se dođe do mira i ocenio da je Berlinski proces kreiran kako bi se dalje stimulisale evropske integracije zapadnog Balkana.

Ovde smo da vidimo napredak u zemljama zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, a posebno smo bili usmereni na ono što povezuje – infrastrukturu, energetiku i mlade, ocenio je Han na biznis forumu u okviru samita u Trstu.

On je istakao da ne može biti uspeha bez ekonomskoh stimulansa i bez odgovarajuće ekonomske pripreme regiona.

Region mora da uhvati priključak u tom smislu, a tako i nama pomaže da se sprovode reforme, pre svega u oblasti vladavine prava. Bez investicija i stimulisanja ekonomije ne možemo napraviti napredak, ukazao je Han.

On je ocenio da se moraju ukloniti tenzije iz prošlosti i sadašnjosti, a neophodno je i zaustavljanje odliva mozgova kroz različite inicijative za mlade.

Politika treba da stvori okvir gledajući ekonomsku situaciju, a zadatak vas poslovnih ljudi je da iskoristite tu priliku, jer politika ne stvara radna mesta, kazao je Han, koji je izneo podatak da je u proteklih godinu dana trgovina između EU i regiona udvostručena i iznosi 44 milijarde evra, što otvara mnoge mogućnosti.

Han je podsetio da je pre nekoliko nedelja predloženo formiranje regionalnog ekonomskog prostora.

Premijeri su podržali tu ideju slobodne razmene i protoka roba i usluga, kao i međusobno priznanje sertifikata, a kada se to realizuje počećemo da stvaramo i zajedničko digitalno tržiste, jer je jačanje ekonomije najbolje rešenje za mir, ocenio je Han. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari