I pored epidemije, uspešna turistička sezona u zapadnoj Srbiji 1Foto:N. Kovačević

U epidemijski izuzetno nepovoljnoj godini, turizam zapadne Srbije je ostvario neočekivano uspešne rezultate. Desetine hiljada domaćih gostiju odmaralo se tokom leta i početkom jeseni na planinama, jezerima, u banjama i selima ove regije.

To je ocena predstavnika Turističke regije Zapadna Srbija, koja obuhvata lokalne samouprave u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu, uz isticanje da su Tara, Zlatibor, Bajina Bašta, Mokra gora bili izuzetno popunjeni, da je rekordnu posećenost zabeležila Stopića pećina, te da su gosti otkrivali Peštesko polje, klisuru reke Đetinje, Povlen, Visočku banju, novovaroška sela i druge destinacije.

Miroslav Rađen, direktor TO regije Zapadna Srbija podseća da je „već na početku letnje sezone u regiji sve vrvelo od turista“.

„Tara je bila prepuna, na vidikovcima se čekao red za fotografisanje, a za krstarenje kanjonom Drine mesto se rezervisalo danima ranije. Zlatibor je, i u ovoj godini, potvrdio da je lider u turizmu. Gosti su posećivali Muzej „Staro selo“, uživali u lepotama Gostiljskih vodopada, Vodica, a Stopića pećina zabeležila je neverovatan rezultat, više od 100.000 posetilaca“, kazao je Rađen.

On je dodao da je Muzejski voz na Šarganskoj osmici, takođe bio veoma popularan, da je Potpećka pećina kod Užica bila posećenija nego prošle godine, kao i klisura reke Đetinje sa novim sadržajima, ali i Ovčarsko-kablarska klisura sa svojim manastirima, sela u Dragačevu, Zlatar, Kamena Gora, Sopotnica, destinacije i novi sadržaji u Ivanjici, Kosjeriću, Arilju, Požegi…

Arsen Đurić, predsednik Upravnog odbora TO regije Zapadna Srbija, kaže da su, bez obzira na epidemiju, sadržaji i resursi, kojima raspolaže regija Zapadna Srbija, najvažniji razlozi za uspeh turističke sezone u tom delu Srbije.
„Smatram da ne postoji turistička regija u Evropi koja ima toliko prirodnih potencijala, kulturno-istorijskih znamenitosti, raznovrsnih atrakcija, privlačnih planina, jezera, banja, kvalitetnih smeštajnih kapaciteta, kao što je naša. Lepote i blagotvorna dejstva prirode, uz sadržaje na ovom prostoru, savremenom turisti obezbeđuju potpun i zdrav odmor“, ocenio je Đurić.

Uspehu sezone, kaže, dopineli su turisički radnici koji su promovisali te resurse i što su, u nastalim okolnostima, prilagodili cene kojima su, kako navodi, turisti bili zadovoljni.

„Nisu čekali skrštenih ruku da se promene nepovoljne okolnosti i otvore granice, već su neumorno radili da se domaći gosti što bolje odmore u našim turističkim centrima i da otkriju zanimljive predele koji nisu dovoljno poznati“, zaključio je Đurić.

Loša strana sezone
Ipak, dodaje Miroslav Rađen, epidemijom su pogođene neke delatosti u turističkoj privredi, poput agencija, prevoznika i dečjih odmarališta. „Biće im potrebno da se normalizuju prilike, pri čemu im od koristi može biti to što su mnogi domaći turisti, u ovoj sezoni, otkrili vrednosti naše regije u koju će, uvereni smo, ponovo dolaziti“, poručio je Rađen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari