Ilić: Odgovornost za kolaps fabrike snose Marjanović i generalni direktor Mladen Petković 1Foto: Pressek

U Osnovnom sudu u Kragujevcu, za sutra zakazan je glani pretres  u postupku protiv predsednika sindikalne organizacije Zastava oružje Dragana Ilića, na osnovu krivične prijave koju je protiv njega svojevremeno podneo Ivica Marjanović, predsednik fabričkog Nadzornog odbora, saopštio je, uoči vikenda, oružarski  Sindikat.

Pojašnjava se da se krivičnoj prijavi predsednik Sindikata optužuje da je, tokom prošlogodšnjih protesta oružara,  napao Ivicu Marjanovića koji je, tom prilikom, uzmičući, udario u štok vrata, pri čemu je “navodno povredio kičmu zbog čega je kasnije zatražio lekarsku pomoć na Vojnomedicinskoj akademiji”.

-Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu je podiglo optužnicu protiv Dragana Ilića, kao predsednika Sindikata, da je izvršio krivično delo napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti, i pored toga što niko od saslušanih svedoka nije video da je Ivica Marjanović bio napadnut, osim Amira Osmanagića koji je takođe pripadnik Ministarstva odbrane i član Nadzornog odbora fabrike, saopštava  Sindikat.

Dodaje se da je Osmanagić je u Tužilaštvu izjavio da je video da je Dragan Ilić zauzeo „neki drzak stav u smislu da je delovalo  kao da hoće da se sukobi…“, zbog čega se Marjanović uplašio i bežeći udario u štok vrata.  Bivši generalni direktor Zastave oružja, pukovnik Milojko Brzaković, u čijem kabinetu se navodno dogodio rečeni incident, za naš  list je, inače, u više navrata kazao da on nije video da je bilo fizičkog obračuna između Ilića i Marjanovića. Takav iskaz je, koliko je poznato, dao  i pred nadležnima.

Sindikalna organizacija Zastave oružja ocenjuje da je početak suđenja predsedniku Sindikata “pojačavanje pritiska kako bi se oslabio fabrički Sindikat, otupila njegova borbenost i suzbila sloboda mišljenja, izražavanja”.

-Krivičnu prijavu je podneo isti predsednik Nadzornog odbora koji je 9. aprila  ove godine godine predsedniku Sindikata Draganu Iliću, nakon otkaza,  zabranio ulazak u fabrički krug jer bi time, kako je navedeno,  „ugrozio interes i bezbednost države Srbije, Odbrambene industrije Srbije, kao i zaposlenih zbog dosadašnjeg sindikalnog delovanja“.,podsećaju u oružarskom Sindikatu i poručuju da će i dalje da obaveštavaju sve međunarodne međunarodne političke i sindikalne organizacije i instirucije “o gaženju sindikalnih sloboda i do sada nezabeleženom progonu kojem je izložen jadena predsednik fabričkog sindikata u Srbiji”.

Naopomenimo i ovom prilikom da je progon sindikalnog vođe kragujevačkih oružara Dragana Ilića krenuo neposredno po okončanju prošlogodišnjih uličnih protesta i prvog generalnog štrajka radnika Zastave oružja u novijoj istoriji te fabrike, zbog protivljenja radnika najavljenoj privatizaciji tog i ostalih vojnih preduzeća i  zahteva za poboljšanje materijalnog stanja i uslova rada oružara. Nedugo po okončanju protesta, Ilić je bio  uhapšen, zbog navodnog saobraćajnog prekršaj, i celu noć, kako je obavestio javnost, šikaniran u kragujevačkoj Policijskoj upravi, nakon čega su usledile brojne krivične prijave.

Proletos, preciznije 8. aprila, novi direktor Zastave oružja,  famozni Mladen Petković, koji je u Kragujevac doveden iz Krušika, a koji je, kako se sada pokazuje, tu valjevsku fabriku ostavio u kolapsu, isterao je Ilića s posla, zbog toga što se u društvu predsednika Samostalnog sindikata Srbije Ljubisava Orbovića,  koji dan pre toga,  nije “čekirao” na fabričkoj kapiji , jer je žurio na sastanak upravo sa direktorom  Petkovićem u fabričkoj upravnoj zgradi.

Predsednik NO Ivica Marjanović  već sutradan (9.aprila)  parafirao je  rešenje kojim se Iliću zabranjuje i ulazak u fabrriku… Nakon žestoke reakcije međunarodne i domaće sindikalne i ostale javanosti, Ilić je, 127. aprila vraćen na posao, ali time nije presatao njegov progon. Naprotiv…

Ilić juče za naš list kaže da je Sindikat Zastave oružja od premijerke Ane Brnabić i ministra odbrane Aleksandda Vulina u više navrata tražio da razreši fabrički Nadzorni odbor, na čelu sa pukovnikom Ivicom Marjanovićem. Vlada i Ministarstvo odbrane  odgovorili nedavno su  tako što su Marjanovića ponovo imenovali za predsednika NO Zastave oružja, što, prema mišnjenju Ilića, ne znači ništa drugo do to da  je cilj aktuelne državne vlasti u Srbiji da  se nastavi sa devastacijom jedine domaće fabrike oružja.

Predsednik  oružarskog Sindikata ponavlja da je situacija u Zastavi oružju više nego teška, da je mešetarenjem sa kadrovima, fabrički sistem urušen, da nedostaju repromaterijal i oprema, te da su dugovi od blizu 17 milijardi dinara i gubici od skoro 30miliona evra, već premašili vrednost kapitala fabrike, s time što dugovanja konstantnim rastom kamata nastavljaju da se uvećavaju.

-Pored predsednika NO Ivice Marjanovića, odgovornost za  situaciju u fabrici snosi i generalni direktor Mladen Petković, koji potpisuje sve nezakonite odluke, tvrdi Ilić u izjavi našem listu,  a koji (list DANAS)  već duže upozorava domaću javnost da ima indicija da su kadrovanje i poslovanje najznačajijih vojnih fabrika u zemlji, uz podršku šefa BIA Bratislava Gašića,  preuzeli trgovci oružjem , pre svih  Slobodan Tešić i firma GIM, koju najčešće zastupa  otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića – Branko ( Stefanović).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari