Ukupan promet ostvaren jučena berzi premašio je iznos od 73 miliona dinara. Veća zainteresovanost investitora za srpsko tržište kapitala rezultirala je povećanjem broja pozitivnih emisija akcija ali i daljim oporavkom berzanskih indeksa. Najveći rast beleži indeks SRX (0,99 odsto), dok su BELEX15 i SRX zabeležili skok od 0,1, odnosno 0,14 odsto.

Prvo mesto na listi traženijih hartija od vrednosti, sa prometom od 11,7 miliona dinara, zauzele su akcije građevinskog preduzeća Napred iz Beograda. Slede akcije Veterinarskog zavoda iz Subotice, kojima je trgovano za 6,6 miliona dinara, dok je u hartije od vrednosti bečejskog Sojaproteina, koje su poskupele za 5,28 odsto, uloženo 6,1 miliona dinara. Inače, Veterinarski zavod objavio je ovih dana poslovne rezultate za prošlu godinu, navodeći da je povećan prihod od realizacije (1,89 milijardi dinara), ali i značajno manji neto dobitak od 37,1 miliona dinara. Na listi interesantnijih hartija od vrednosti našle su se i akcije niške AIK banke i Sloge iz Novog Pazara kojima je trgovano za 3,6, odnosno 3,3 miliona dinara. Poslednje mesto pripalo je vlasničkim papirima Koka kole, koje uprkos prometu od 2,9 miliona dinara pojeftinjuju za solidnih 11,59 odsto.

Za obveznice stare devizne štednje Republike Srbije izdvojeno je ukupno 282.867 evra, a najveći deo potrošen je na seriju koja dospeva na naplatu 2016. godine (205.718 evra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari