Foto: FoNet/TV FoNet

U naredne dve godine inflacija će nastaviti da se kreće u okviru projektovanog cilja od tri, plus-minus jedan i po odsto, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS) svoju novu projekciju, koja je niža u odnosu na majsku.

Na predstavljanju izveštaja o inflaciji za avgust guvernerka Jorgovanka Tabaković je sumirala svoj petogodišnji rad na čelu NBS, ističući da je već četiri godine zaredom inflacija u Srbiji niska i stabilna.

Ona je ocenila da je to rezultat dobre makroekonomske politike koju će Centralna banka nastaviti da vodi zarad stabilnosti cena i boljeg životnog standarda u Srbiji.

Nikad se nismo libili da gledamo šta drugi rade i da učimo od najboljih, ali se nismo povodili za tuđim iskustvima u prepisivanju rešenja koja nisu primerena Srbiji, istakla je guvernerka.

Po ostvarenoj stabilnosti cena Srbija je sada uporediva s drugim evropskim zemljama. Od početka godine inflacija se kreće u granicama novog, nižeg cilja i u julu je na međugodišnjem nivou iznosila 3,2 odsto, izjavila je guvernerka.

Prema našoj novoj projekciji i u naredne dve godine očekujemo da će se inflacija kretati u granicama novog, nižeg cilja, dodala je ona. Tabaković je „rekordnu vrednost dinara“ u odnosu na evro prokomentarisala rečima da je NBS na „slatkim mukama“. Intervenišemo tako da se spremamo za turbulentna vremena, rekla je ona.

Prema njenim rečima, treba uzeti u obzir da su se okolnosti promenile, a da je za pet godina NBS na deviznom tržištu prodala ukupno 765 miliona evra, uz nominalno slabljenje dinara prema evru od jedan i po odsto.

Tabaković je to uporedila sa prethodnih pet godina, kada je slabljenje dinara bilo 33,2 odsto i zaključila da se poverenje u dinar postepeno vraća.

Ona je navela da je priliv direktnih stranih investicija u protekle dve godine iznosio pet i po odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Generalni direktor NBS Nikola Dragašević je predočio da je srednja vrednost evra danas 119,4 dinara, što je najviše od 6. novembra 2014. Od početka godine dinar je ojačao za 3,4 odsto, ukazao je on i dodao da od aprila do danas dinar jača prema evru za 3,8 odsto. Prema njegovim rečima, uzroci jačeg dinara su u znatno boljoj makroekeonomskoj situaciji u zemlji, većem prilivu stranih investicija i većem izvozu. Prema projekciji NBS, rasta BDP Srbije je tri odsto.

Za ovu godinu smo zadržali projekciju rasta od tri odsto, ali najbitnije je da je reč o privremenom usporavanju i ukoliko bude normalizacije, a imamo je u energetici, projekcija za iduću godinu je tri i po odsto, izjavio je direktor Odeljenja za makroekonomske analize NBS Milan Trajković.

On je predočio da je u drugoj polovini 2017. neophodno ubrzanje rasta na četiri i po do pet procenata, da bismo godinu završili sa rastom od tri odsto.

Ipak, zvanična statistika pokazuje pad vrednosti građevinskih radova za oko pet odsto u drugom kvartalu, a investicije su u prvom kvartalu usporile rast na 1,3 odsto.

Odgovarajući na pitanja, Trajković je naveo da je interna procena NBS da je u drugom tromesečju ostvaren rast investicija sa 1,3 na oko četiri odsto. Sa oporavkom državnih investicija vidimo i ubrzanje stope rasta ukupnih investicija, a naša projekcija je od četiri do pet odsto za celu godinu, zaključio je on.